De Weideman

Eerste tip van de Weideman: Nooit te vroeg, vaak te laat

Als het gras groeit moet je zonder aarzelingen starten met weiden, geeft De Weideman aan
Als het gras groeit moet je zonder aarzelingen starten met weiden, geeft De Weideman aan

Goedemorgen Nederland! Ik ben uit mijn winterslaap en heb er zin in!

Je kunt ook dit seizoen weer wekelijks op mijn warme betrokkenheid en spitsvondige adviezen rekenen. Hier gaan we dan. De mest is voortvarend uitgereden, de T-som is bereikt: dat ruikt naar voorjaar, ook al hebben we deze week nog maartse buien te verduren. Ik hoop maar dat je de percelen waar je gaat weiden wat minder mest hebt gegeven, want 20 kuub is daar wel genoeg als je smakelijk gras wilt aanbieden straks.

Flinke grasvoorraad van vorig najaar

In sommige weilanden staat nog een flinke grasvoorraad te lonken die vorig najaar is gegroeid. Als je krap in het ruwvoer zit, waarom zou je het dan niet benutten om extra vroeg te gaan weiden (mits daar geen mest over is uitgereden)? De koeien vreten het lekker op, al is het niet hetzelfde als vers gegroeid super voorjaarsgras.

Voorkom enorme nitraatpiek

Als het land berijdbaar is en er geen dikke regenbuien vallen, kan de kunstmest er ook op. Let ook daarbij op dat je weidepercelen minder geeft: zo’n twee derde van de gift op maaipercelen. Anders krijg je bij vroeg weiden een enorme nitraatpiek in het gras en dat is ongezond.

Zorg maar dat je d’r klaar voor bent, maak in maart je stroomdraden in orde. Want als het gras groeit moet je zonder aarzelingen starten met weiden: nooit te vroeg, vaak te laat!

de Weideman