De Weideman

De Weideman: ‘Lang gras? Vol gas van start!’

In lang gras tot zo’n 15 centimeter is stripgrazen de beste methode
In lang gras tot zo’n 15 centimeter is stripgrazen de beste methode

Heb je mijn advies voor een inspirerende paas-farmwalk opgevolgd? Dan weet je hoe lang het gras is en waar je het eerst voldoende draagkracht hebt om te gaan weiden. 

Kort gras komt voor, als je veel aandacht kreeg van koppels ganzen. Daar kun je op de ‘gewone’ manier met weidegang van start. Heb je wel lang gras en voldoende draagkracht, probeer dan nog snel te starten met weiden. Strategie: binnen een paar dagen opschalen naar vol gas weiden en tegelijk de bijvoeding terugzetten. 

Perceelsgrootte aanpassen

In lang gras tot zo’n 15 centimeter is stripgrazen de beste methode: dus afgepast voor drie, vijf of acht uren weidegang met een voor- en achterdraad. Omweiden of Nieuw Nederlands Weiden kan nog steeds, maar dan moet je de perceelsgrootte wel met pakweg 30 procent kleiner maken dan wat je normaal geeft. Weid hooguit één dag op een perceel of een strook, om vertrappen en versmeren te voorkomen. 

Volle dagen weiden

Nogmaals, als je van start gaat, dan moet het vol gas met volle dagen weiden om de flinke voorraad die er nu staat snel weg te werken. De bijgroei van het gras is momenteel nog beperkt door de relatief lage temperaturen en vochtige bodem. Daarom kun je met een snelle start en fors doorweiden ‘inlopen’ op de graslengte en zo ruimte maken. Heb je over twee weken de grote voorraad op je weideplatform weggewerkt, dan kom je in relatief normale weide-omstandigheden terecht

Is je gras overal langer dan 15 centimeter, dan is weiden misschien wel een gepasseerd station. Dan zit er weinig anders op dan eerst een vroege maaisnede pakken en later op etgroen te gaan weiden.