De Weideman

De Weideman: ‘Koeien buiten? Draai de knop om of de kraan dicht!’

Als de koeien de smaak van het gras te pakken hebben, moet de eiwitgift in bijvoeding fors naar beneden
Als de koeien de smaak van het gras te pakken hebben, moet de eiwitgift in bijvoeding fors naar beneden

Er is al geweid en weer opgestald en weer opnieuw gestart. In sommige regio’s gaat het weiden sinds deze week redelijk, met elke dag iets meer draagkracht. Maar in het westelijk veenweidegebied is het lijdzaam afwachten: wel (uitzonderlijk) veel gras, niks op het land kunnen uitrichten.

Ben je aan het weiden of ga je weiden, wees er dan op verdacht dat het gras boordevol eiwit zit. Kijk de versgrasanalyses van vorige en deze week er maar op na: 230 tot 287 gram ruw eiwit per kg droge stof vorige week en deze week uitslagen tussen de 230 en 250! De vrij hoge nachttemperaturen maken dat suikers worden omgezet in groei en eiwit. Als het eiwit hoog is, scoort het suiker laag en andersom. 

Sturen op laag of lager ureum

Als de koeien de smaak van het goede gras te pakken krijgen, moet je eiwitgift in bijvoeding fors naar beneden. Ga geen week afwachten wat er gebeurt, want je ureum gaat helemaal de bocht uit. Haal daarom meteen het grootste deel eiwitrijk krachtvoer uit het rantsoen. De kracht van het groene krachtvoer is dat het snel verteerbaar is en een hoge dve heeft (bestendig eiwit). Dat maakt het mogelijk om juist op laag of lager ureum te sturen: onder de 15 is geen enkel probleem bij voorjaarsgras. 

Ga je binnenkort nog starten met weiden, zorg dan voor eiwitarm krachtvoer in de silo. Dan kun je het eiwit sneller naar beneden bijstellen. 

Op scherp met bijvoeding én maaimachine

Het weer zit tot en met het weekend een beetje mee, daarna is het twijfelachtig. Weiden opstarten in het lange gras kan, zie mijn tip van vorige week. Maar met zon en voldoende bodemtemperatuur is het gras flink aan de groei, dus het is zaak om vlot een paar percelen te maaien voor groeitrappen. Sta dus op scherp met je bijvoeding én met de maaimachine. Makkelijk kan ik het niet maken, met dit voorjaar.