Video

Coverkoe Twente Dairies Jose ontsnapt aan staldrama

Twente Dairies Apple Jose prijkt op de cover van het novembernummer van Veeteelt
Twente Dairies Apple Jose prijkt op de cover van het novembernummer van Veeteelt

Coverkoe Twente Dairies Apple Jose heeft het staldrama overleefd dat afgelopen weekend plaatsvond op het bedrijf van haar eigenaar Harrie Tijhuis. De melkveehouder uit Hooghalen verloor in een klap 16 van zijn 85 melkkoeien doordat de ketting van de mestschuif onder stroom kwam te staan door problemen met de omvormer van de zonnepanelen.

Onder meer de moeder van Twente Dairies Apple Jose, een 91 punten Appledochter en drie met 88 punten ingeschreven Atticovaarzen lieten daarbij het leven. ‘Dat waren de vaarzen waarop ik rekende voor de toekomst’, geeft een aangeslagen Tijhuis aan.

HHH-koeien nog in leven

Tijhuis is blij dat Appledochter Jose er nog is. ‘Toen het in de stal iets rustiger was geworden, heb ik haar als eerste opgezocht.’ Ook de andere drie koeien die Tijhuis begin november meenam naar de HHH-show zijn nog in leven. ‘Ik dacht nog even dat ik de oude Seaverdochter die ik meehad naar Leeuwarden ook kwijt was. Ik zag dat ze een klap van de stroom kreeg toen ze uit de box wilde stappen. Maar zij heeft het gelukkig toch gered.’

Video Appledochter Jose

Twente Dairies Apple Jose, de regerend NRM-kampioene, prijkt op de cover van het novembernummer van Veeteelt. Cameraman Harrie van Leeuwen fotografeerde haar half oktober en maakte toen ook een video van Jose, die in het boekjaar 2021-2022 de hoogst ingeschreven roodbonte in Nederland was.