Versgrasupdate: zorg voor juiste bijvoeding nu gras verhout

Door de warmte daalt de vem-waarde van het gras snel
Door de warmte daalt de vem-waarde van het gras snel
donderdag, 6 augustus, 2020

Het huidige hete en droge weer heeft zoals verwacht zijn effect op de kwaliteit van het verse gras.

Door de technische storing bij Eurofins is de hoeveelheid data nog beperkt, maar duidelijk is wel dat het verse weidegras al lang niet overal meer op 950 vem uitkomt.

‘Monsters van later deze week halen op sommige plekken misschien niet eens de 900 vem meer. Je ziet dat in dergelijke droge periodes de verhouting van het gras snel toeslaat, waardoor de energiewaarde van het gras ook sterk daalt’, stelt onderzoeker Wilfried van Straalen van Schothorst Feed Research.

Ook eiwit in bijvoeding bij warmte
‘Door de verhouting van het gewas wordt de smakelijkheid er ook niet beter op. Het is daarom echt zaak dat veehouders de bijvoeding op stal goed afstemmen op het grasaanbod. Zeker nu er kans is op hittestress is bijvoeding nog belangrijker’, zo stelt Van Straalen. ‘Een koe heeft daarbij niet alleen behoefte aan energie, maar ook aan eiwit. Een koe zet vanuit een natuurlijk proces bij hittestress namelijk aminozuren uit eiwit om in energie. Hierdoor loopt bij warm weer het ureumgehalte dikwijls ook op in de melk. Het reduceren van de eiwitgift kan dan een averechts effect hebben.’

Oude weideresten van het land
Met de voorspelde neerslag verwacht Van Straalen wel dat er weer snel gras kan gaan groeien omdat de bodem flink op temperatuur is. En daarom is het wat hem betreft nuttig om na regenval de oude weideresten van het land te halen. ‘Daarmee start je overnieuw en tref je voorbereidingen voor smakelijk herfstgras. Zeker gezien de op handen zijnde eiwitlimiet op krachtvoer is het belangrijk om het goede weidemanagement door te zetten zodat het eiwit in het eigen ruwvoer ook benut kan worden. Want zeker is dat het eiwitgehalte richting de herfst weer gaat stijgen.’

Tabel 1 – Bodemtemperatuur, grasgroei en graskwaliteit week 33 (door een technische storing zijn er beperkt kwaliteitscijfers beschikbaar)

regio

bodemtemperatuur

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede < 1700 kg ds/ha

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede > 1700 kg ds/ha

ds-gehalte vers gras (%)*

ruw eiwit (g/kg ds)*

vem/kg ds*

suiker (g/kg ds)*

vcos*

Noord

-

49

86

-

-

-

-

-

Oost

-

-

-

21,9

187

952

155

79,9

N.H./polders

-

-

-

-

-

-

-

-

Midden

21

49

84

-

-

-

-

-

Zuid-West

22

22

-

26,6

215

929

92

80,3

Zuid-Limburg

-

-

-

-

-

-

-

-

Zuid

-

-

-

-

-

-

-

-

Bio-Noord

-

16

-

-

-

-

-

-

Bio-Oost

-

-

-

-

-

-

-

-

Kwaliteitsverloop van het gras 2020

 

Vem

Ruw eiwit

Suiker

0 reactiesREAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.