Versgrasupdate: Weinig droge stof en hoge verteerbaarheid

In sommige regio's is nog volop gras om te stalvoeren
vrijdag, 29 oktober, 2021

De lage drogestofpercentages in de versgrasanalyses van deze week zijn het gevolg van de regenachtige periode vorige week.

‘In sommige regio’s bevat het gras twaalf tot dertien procent droge stof. Daarvan moet een koe wel erg veel gras verwerken voordat ze een kilo droge stof binnen heeft’, zo analyseert Wytze Kinderman de grascijfers.

Pit in het rantsoen door vers gras

Volgens de rundveespecialist van ForFarmers lopen de regionale verschillen in graskwaliteit op, maar blijft vers gras nog altijd erg passend in een rantsoen met de trage, grovere voorjaarskuilen. ‘De voorjaarskuilen hebben een hoog aandeel NDF. Het huidige najaarsgras, met een hoge verteringscoëfficiënt, zorgt ervoor dat er wat meer “pit” in het rantsoen komt’, aldus Kinderman. ‘In Friesland, de regio waar ik werkzaam ben, lopen nog wel de nodige koppels koeien buiten, maar ook stalvoeren wordt veel toegepast. Op sommige bedrijven begint het gras wel op te raken, maar er zijn er ook die nog wel voor een paar weken gras in het land hebben staan.’

De graskwaliteit laat het voeren van vers gras zeker nog toe. ‘Het eiwitgehalte is niet overdreven hoog en dat heeft gevolgen voor de hoogte van de vemwaarde. Maar met de uiteindelijke kwaliteit is niets mis. Het verse gras ruikt soms wat muf, maar straks met wat nachtvorst verdwijnt die geur meteen en gaat het echt lekker ruiken.’

Melkprijs stimuleert rantsoenoptimalisatie

Bedrijven die de koeien sinds vorige week op stal houden en volledig over zijn gegaan op een winterrantsoen, zagen volgens Kinderman dikwijls dat de melkproductie daalde. ‘Boeren verwachten van de grove voorjaarskuilen geen wonderen qua melkproductie. Maar nu de melkprijs van FrieslandCampina door de psychologische  grens van 40 euro is gegaan, zie je dat ze toch meer willen investeren in aanvullingen op het rantsoen om de melkproductie te stimuleren. Zolang je dat kunt doen met het voeren van vers gras, is dat mooi meegenomen.’

Tabel 1 – Bodemtemperatuur, grasgroei en graskwaliteit week 43

regio

bodemtemperatuur

grasgroei (kg ds/ha/dag)*

ds-gehalte vers gras (%)**

ruw eiwit (g/kg ds)**

vem/kg ds**

suiker (g/kg ds)**

vcos**

Noord

-

-

17,3

211

941

119

80,3

Oost

-

-

16,0

241

1030

122

85

N.H./polders

-

-

-

-

-

-

-

Midden

-

-

13,7

254

965

82

81,4

Zuid-West

-

-

18,3

157

888

138

75,9

Zuid-Limburg

-

-

-

-

-

-

-

Zuid

-

-

17,7

225

1026

141

84,1

Bio Friese zandgrond***

-

-

-

-

-

-

-

Bio Gelderse klei***

-

-

-

-

-

-

-

Bio Drentse zandgrond

-

-

13,2

241

991

88

82,8

Bio Flevoland zeeklei

-

-

12,0

229

972

92

82,3

Nederland

-

22

-

-

-

-

-

Bronnen: ABZ Diervoeding, Agrifirm (Grasmonitor), CAV Den Ham, De Heus (kijkopgras.nl), De Samenwerking (Weidewijzer), Schothorst Feed Research, ForFarmers (VersGrasMonitor), AgruniekRijnvallei, Voergroep Zuid, Eurofins Agro, Grip op Gras, Groeikracht, KTC Zegveld, Aeres Hogeschool, LNV-programma Integraal Aanpakken en Wageningen Livestock Research. Data biologische bedrijven met *** afkomstig van De Heus (kijkopgras.nl). Data van biologische bedrijven zonder ***afkomstig van LNV-programma Integraal aanpakken.

* De cijfers over grasgroei zijn beperkt en niet voor elke regio beschikbaar. Per 14 oktober is er daarom één cijfer voor het landelijk gemiddelde.

** > 1700 kg ds/hectare

 

Kwaliteitsverloop van het gras 2021

 

Vem

Ruw eiwit

Suiker

0 reactiesREAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.