Versgrasupdate: Snelgroeiend gras bevat weinig suiker

Koeien nemen het frisse gras weer graag op
donderdag, 22 augustus, 2019

Het groeizame weer zorgt voor fris weidegras met een opvallend laag suikergehalte. Dat blijkt uit de versgrasdata van deze week.

‘Het grasland ligt er in veel gevallen uitstekend bij om te weiden’, zo analyseert Dirk van den Heuvel, verkoopleider bij De Samenwerking. ‘Daar waar afgelopen weken door de droogte volop op stal werd bijgevoerd, zie je nu dat koeien voer voor het voerhek laten liggen. Dat is een teken dat de grasopname in het land toeneemt.’

Eiwit wordt goed benut

Waarom het suikergehalte in alle regio’s laag is, vindt Den Heuvel lastig te verklaren. ‘Veel stukken land zijn twee, drie weken geleden schoongemaaid en het gras dat na de regen flink is gaan groeien, nemen de koeien nu graag op. Het is wel smakelijk gras.’
Het eiwitgehalte noemt Van den Heuvel hoog, maar loopt niet uit de pas vergeleken met andere jaren. ‘Het eiwit wordt bovendien goed benut, omdat we het ureumgetal nog niet flink zien oplopen. Blijkbaar weten de veehouders het eiwitaanbod goed op te vangen door in de stal voldoende energie bij te voeren.’ Wanneer koeien door het kwalitatief jonge weidegras dunner op de mest raken, adviseert Van den Heuvel wel om structuur bij te voeren.

Blijf schoonmaaien

Volgens Van den Heuvel is het nu wel verstandig om percelen te blijven schoonmaaien. ‘Het mooie weer lijkt even aan te houden. Dan moet het lukken om van het lange, sprietige gras pinken- of drogekoeienvoer te maken. Maar eigenlijk gaat het niet om de opbrengst, maar vooral om het schoonmaken van het land, zodat je over een paar weken weer een mooie weidesnede hebt. We kunnen zomaar nog twee maanden weiden. Dat lukt alleen goed als je zorgt voor een mooi grasaanbod.’

regio

bodemtemperatuur

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede < 1700 kg ds/ha

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede > 1700 kg ds/ha

ds-gehalte vers gras (%)*

ruw eiwit (g/kg ds)*

vem/kg ds*

suiker (g/kg ds)*

vcos*

Noord (klei/zand)

18

63

-

16,2

267

910

53

78,0

Oost (klei/zand)

-

41

-

17,5

282

951

62

80,1

N.H./polders (klei)

19

67

-

19,0

245

962

74

81,4

West (veen/klei)

18

40

-

14,6

266

948

65

80,4

Midden (klei/zand)

-

54

70

16,9

296

945

61

79,8

Zuid-West (klei)

-

-

-

-

-

-

-

-

Zuid (löss)

-

74

119

17,6

229

964

91

81,2

Zuid (zand)

-

-

-

21,3

198

969

117

81,2

Tip van De Weideman: Smaak erin houden
Percelen met klaver krijgen minder snel kroonroest

In nazomer en najaar gaat de smaak van het gras vaak achteruit. Dat komt door tragere groei en slapper gras door veel vocht. Op raaigras ontstaat dan vaak kroonroest, die het gras nog minder lekker vreetbaar maakt. Juist in het najaar zul je zien dat percelen met een aandeel witte of rode klaver beter doorgroeien en minder kroonroest krijgen. Het mooie van klaver is dat het niet alleen stikstof uit de lucht bindt, maar daar ook van uitdeelt aan het gras rondom. Klaver helpt de smaak drie keer: het is zelf lekker, heeft geen last van kroonroest en het houdt raaigras langer fris.

Korter gras aanbieden

Door dauw en regen gaat het gras in het najaar onderin eerder stinken en daarom is het verstandig om het gras korter aan te bieden. Dat geldt voor omweiden, standweiden en Nieuw Nederlands Weiden. Een groot blok in één keer geven, zodat ze overal het lekkerste kunnen zoeken, vind ik geen aanrader. Het voordeel wordt tenietgedaan omdat een grote oppervlakte dicht bij de ingang versmeert. Het is beter om dagelijks rondjes te blijven draaien om elke keer nog wat verse puntjes aan te bieden.

0 reactiesREAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.