Versgrasupdate: opname slap weidegras niet overschatten

Het weidegras is slap door de grote hoeveelheden water
donderdag, 10 oktober, 2019

De opname van weidegras van koeien die nog buiten lopen, moet niet worden overschat. ‘De gehalten aan vem en eiwit lijken op papier nog altijd prima, maar het drogestofpercentage is dit seizoen nog niet zo laag geweest’, zo analyseert Henri Kolkman, rundveespecialist bij CAV Den Ham, de versgrascijfers van deze week.

‘Het gras is slap door de grote hoeveelheden water. Het gras blijft ook lang nat door de dauw en door al dat vocht ontstaan er ook luchtjes aan het gras afkomstig van de ondergrond. Dat bevordert de uiteindelijke hoeveelheid aan drogestofopname niet.’

Stalrantsoen steeds belangrijker 

Dat de drogestofopname uit weidegras afneemt, is volgens Kolkman ook goed te zien aan de ureumcijfers. ‘Het ureum is stabiel tot dalend. Daaruit kun je opmaken dat het stalrantsoen steeds belangrijker wordt en veehouders daar ook bewust op sturen.’
Voldoende draagkracht van de bodem en de weersverwachtingen lijken nu bepalend voor hoe het gras dat in het land staat, nog benut kan worden. ‘Op sommige plaatsen is door slagregens het gras gaan liggen. Daar wordt het niet smakelijker van en nog een keer maaien is dan beter. Gezien de hoeveelheid suiker kan het inkuilproces nog wel lukken, maar dan hebben we wel nog een paar dagen mooi weer nodig’, aldus Kolkman. Een conserveringsmiddel met daarin melkzuurbacteriën of suikeraanvulling uit melasse kan helpen om het najaarsgras beter te laten conserveren in de kuil. 

Drogerij is optie

‘Een optie kan ook zijn om het gras naar de drogerij te brengen. Dat vinden sommigen misschien te duur, maar als je te weinig voer hebt gewonnen en voer moet aankopen, is het drogen van je laatste snede wel een goed middel om het gras dat er wel is gegroeid, toch zo goed mogelijk te benutten.’

regio

bodemtemperatuur

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede < 1700 kg ds/ha

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede > 1700 kg ds/ha

ds-gehalte vers gras (%)*

ruw eiwit (g/kg ds)*

vem/kg ds*

suiker (g/kg ds)*

vcos*

Noord (klei/zand)

-

-

-

-

-

-

-

-

Oost (klei/zand)

-

-

-

-

-

-

-

-

N.H./polders (klei)

14

20

-

15,5

218

892

74

77,7

West (veen/klei)

-

-

-

13,2

281

940

67

80,7

Midden (klei/zand)

-

38

-

-

-

-

-

-

Zuid-West (klei)

-

-

-

-

-

-

-

-

Zuid (löss)

-

-

-

18,8

199

998

165

82,8

Zuid (zand)

-

-

-

-

-

-

-

-

Tip van De Weideman: dealen met nattigheid
Voorkom vertrapping, geef koeien dagelijks een nieuwe weide

Nu zitten we dik in het najaar en wordt het plaatselijk ineens goed nat.

Maar er is nog veel mooi gras gegroeid, dat je het best met weidegang kunt benutten. Zes tips om bij nattigheid nog zo veel mogelijk kansen te grijpen:

  1. Geef dagelijks een verse weide, dan heb je de minste vertrapping. Maak een ronde over al je percelen die je met de koeien kunt bereiken. Zo heb je de meeste kans om alles op ‘bijna-winterlengte’ te brengen.
  2. Zolang je kunt weiden, is gras een prima toetje bovenop het hoofdrantsoen in de stal. Laat de voergang minimaal een uur leeg zijn voor je de koeien een paar uren naar buiten stuurt: dan vreten ze lekker door en sjouwen minder heen en weer.
  3. Je kunt het koppel opsplitsen: oudmelkse koeien maken het weidegras op, de hoogproductieve blijven binnen. De buitengroep krijgt een hoog aandeel weidegras en blijft zo beter in het graasritme. Het gras moet de komende vier weken op!
  4. Op veel plaatsen is het in de percelen nog prima te doen, maar vooral de dammen en onverharde paden zijn kwetsbaar. Laat zo mogelijk de koeien aan de achterkant het perceel in en aan de voorkant er weer uit. Bijvoorbeeld door langs een kavelpad op meerdere plekken een draad te voorzien van een poortgreep.  
  5. Gebruik je hoge percelen en percelen die het best met verharding bereikbaar zijn als het nat is en pak de andere percelen als de omstandigheden beter zijn.
  6. Heb je percelen op afstand waar je nog goed kunt rijden? Dan is maaien en vers gras op stal voeren een prima optie. Inkuilen wordt nu immers steeds lastiger.
0 reactiesREAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.