Versgrasupdate: nog grasgroei, maar droogte wordt zichtbaar

De koeien konden afgelopen week nog volop weiden
vrijdag, 31 juli, 2020

Ondanks de eerste tekenen van droogte, is het gras nog aardig gegroeid afgelopen week. Met een grasgroei van 20 tot zelfs 90 kg droge stof per hectare per dag ligt is de groei voor de zomerperiode zelfs hoog te noemen, zo blijkt uit de grasgroei gegevens van deze week.

Door een technisch storing zijn er deze week geen cijfers van de graskwaliteit. ‘Afgelopen jaren zag je dat eind juli de grasgroei stil komt te liggen. Dat is nu nog niet het geval, maar het is wel van belang dat er komende dagen water valt’, zo vertelt Bram van Gestel, rundveespecialist bij Voergroep Zuid.

Keuze voor beregenen van mais of gras

Dankzij de grasgroei konden de koeien die buiten lopen nog wel volop grazen. In Zuid Nederland, het werkgebied van Van Gestel, is afgelopen weken het beregenen wel door gegaan, maar in een minder hoog tempo dan begin dit jaar. ‘Boeren die gras beregenen doen dat met name op de weidepercelen. Daarmee houd je de groei aan de gang en de smaak goed. Maar je merkt dat nu de keus gemaakt wordt om toch het beregenen van mais voorrang te geven, omdat daar nu de kolfzetting plaats vindt.’

Zonder water kan de grasgroei stil komen staan, maar het kan ook zorgen voor stress in het gras. ‘Dan zie je dat het gras in de aar schiet en daarmee verlies je aan kwaliteit’, aldus Van Gestel. ‘Dat is nu nog niet het geval, maar dan moet er begin volgende week wel regen komen.’

Tabel 1 – Bodemtemperatuur en grasgroei week 31 (door een technische storing zijn er geen kwaliteitscijfers beschikbaar)

regio

bodemtemperatuur

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede < 1700 kg ds/ha

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede > 1700 kg ds/ha

ds-gehalte vers gras (%)*

ruw eiwit (g/kg ds)*

vem/kg ds*

suiker (g/kg ds)*

vcos*

Noord

18

76

80

-

-

-

-

-

Oost

20

29

-

-

-

-

-

-

N.H./polders

19

93

-

-

-

-

-

-

Midden

18

55

74

-

-

-

-

-

Zuid-West

19

74

-

-

-

-

-

-

Zuid-Limburg

-

-

-

-

-

-

-

-

Zuid

-

23

-

-

-

-

-

-

Bio-Noord

17

82

-

-

-

-

-

-

Bio-Oost

-

-

-

-

-

-

-

-

Kwaliteitsverloop van het gras 2020

 

Vem

Ruw eiwit

Suiker

0 reactiesREAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.