Versgrasupdate: grasgroei voorspellen helpt bij graslandplanning

Grashoogte meten helpt bij een goede graslandplanning
vrijdag, 25 mei, 2018

Met een gemiddelde voorspelde grasgroei van 65 kg droge stof per dag per hectare voor komende dagen komt de grasgroei van de tweede snede goed op gang.

Deze wekelijkse voorspelling in de versgrasupdate komt tot stand via rekenmodellen die rekening houden met onder meer het N-bemestingsniveau, de grondsoort, de bodemvochtbalans en de weersverwachting. ‘De voorspelling van de grasgroei draagt bij aan het maken van de juiste planning van de percelen die je kunt gaan weiden of juist maaien’, zo legt graslandonderzoeker Idse Hoving van Wageningen UR uit.

Grasgroei zandgrond goed te voorspellen

Het is het derde jaar dat er vanuit Wageningen binnen het project Amazing Grazing gewerkt wordt aan het voorspellen van de grasgroei. ‘We leren elk jaar bij en we werken aan verbeterpunten. Zo bleek dat we afgelopen jaren de grasgroei op zandgrond goed konden voorspellen, maar dat lukte minder op klei en op de veengrond. Het is nog best lastig om voor deze grondsoorten de vochtbeschikbaarheid goed in kaart te brengen’, aldus Hoving.

Koppelingen met bestaande programma’s

Het voorspellen van grasgroei is uniek in Europa. Vooralsnog gebeurt het op enkele onderzoekslocaties van WUR, maar uiteindelijk is het doel dat er een internetapplicatie beschikbaar komt voor elke grasteler in Nederland via Akkerweb. ‘Ons doel is dat je als veehouder zo min mogelijk gegevens hoeft in te vullen dankzij internetkoppelingen met de Bedrijfsregistratie Percelen, weerdata en bodemkenmerken, en ook met bedrijfsmanagementpakketten voor graslandgebruik en bemesting’, vertelt Hoving.
Of de grasvoorspellingen ook echt uitkomen, hangt uiteindelijk vooral af van het uitkomen van de weersvoorspelling en een goede inschatting van de N- en vochtlevering door de bodem. ‘Het model gaat uit van proefveldgegevens van meerdere decennia die onder relatief gunstige omstandigheden zijn uitgevoerd. Het is de kunst om dit vertalen naar praktijkomstandigheden. Zo gaan we ons ook richten op het voorspellen van grasgroei onder beweidingsomstandigheden.’   

     

Week 21

regio

bodemtemperatuur

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede < 1700 kg ds/ha

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede > 1700 kg ds/ha

verwachte grasgroei
(kg ds/ha/dag)

ds-gehalte vers gras (%)*

ruw eiwit (g/kg ds)*

vem/kg ds*

suiker (g/kg ds)*

vcos*

Noord (klei/zand)

-

-

-

46

16,5

217

965

108

81,4

Oost (zand)

18,6

39

-

-

16,6

198

1006

149

83,6

N.H./polders (klei)

19,1

42

-

-

17,7

269

972

116

84,4

West (veen)

-

-

-

81

16,5

206

981

126

83,5

Midden (klei/zand)

17,1

45

148

-

16,3

212

988

124

82,8

Zuid-West (klei)

-

56

-

-

-

-

-

-

Zuid (löss)

-

-

-

-

15,8

239

1034

124

86,4

Zuid (zand)

-

32

125

68

-

-

-

-

-

* gras > 1700 kg droge stof per ha

Bronnen: ABZ Diervoeding, Agrifirm ( Grasmonitor), CAV Den Ham, De Heus (www.kijkopgras.nl), De Samenwerking (Weidewijzer), Schothorst Feed Research, ForFarmers (VersGrasMonitor), AgruniekRijnvallei, Eurofins Agro, Grip op Gras, KTC Zegveld, Amazing Grazing en Precisielandbouw 2.0

 

Tip van De Weideman: ‘Warmte, weiden, water!’
Een koe drinkt op zonnige dagen meer dan 100 liter water

Nederland verheugt zich op een lekker warm weekend en het is al een paar dagen zomers warm. Koeien zijn er iets minder happy mee: die kunnen, afhankelijk van vochtigheid en wind, al vanaf zo’n 20 °C in een situatie van hittestress komen. Het is niet overdreven om het weidegangritme aan te passen naar ’s morgens weiden, ’s middags binnen en ’s avonds nog een paar uur. Of overdag binnen en ’s nachts weiden. Hou dat dan wel minimaal een paar weken vol.

Goed toegankelijk en vers water

Vuistregel is dat een koe gemiddeld 80 tot 100 liter water per dag drinkt, maar op een warme dag nog flink meer! Een koe drinkt meer als het water goed toegankelijk is en lekker vers. In de waterrijke delen van ons land kan dat prima met water uit de sloot, mits dat goed en schoon is. Gebruik je drinkbakken, dan moet tien procent van het koppel tegelijk kunnen drinken en de toevoer moet minimaal 20 liter per minuut zijn. Test maar eens hoeveel er in één minuut in een bak of emmer stroomt. Overigens verdienen ook het jongvee en droge koeien aandacht wat betreft veel en vers water.

Regelmatig schoonmaken

Grote drinkbakken zijn eigenlijk veiliger, gezien de risico’s met salmonella, campylobacter en E. coli in buitenwater. Maar die bakken krijgen vaak te weinig aandacht en vervuilen. Maak ze regelmatig schoon en leeg de bakken een keer per week helemaal, daar voorkom je problemen mee (zowel in de wei als in de stal). Je kunt de kwaliteit van leidingwater, bronwater of buitenwater laten onderzoeken op biologische en chemische kwaliteit, dan weet je meer. Zou je zelf een beker water uit de bak scheppen en opdrinken? Dat is ook al een test….

0 reactiesREAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.