Versgrasupdate: gestaag meer eiwit en minder suiker

Het benutten van herfstgras kan eiwit besparen
donderdag, 7 oktober, 2021

De eiwitwaarden in het verse gras lopen langzaam op, terwijl het suikergehalte voorzichtig daalt. Dat blijkt uit de versgrasanalyses van deze week.

‘Het ruweiwitgehalte is niet extreem hoog, maar je ziet dat zowel de dve als de oeb stijgt’, analyseert Wilfried van Straalen, onderzoeker herkauwers bij De Schothorst. ‘Het suikergehalte is door een aantal donkere en steeds korter wordende dagen wel aan het dalen. Dat kan gevolgen hebben voor de smakelijkheid. Maar de vemwaarden blijven op niveau, dit is nog prima voer voor koeien om melk van te maken.’

Vers gras juist nu benutten

Van Straalen adviseert daarom om het huidige verse gras zo lang mogelijk te benutten. ‘Het is lastig om van de taaie, lastige verteerbare voorjaars- en zomerkuilen met laag eiwit melk te maken. Het snellere najaarsgras van dit moment past daar juist prima naast.’ Dat veel koeien binnen zijn gebleven door een aantal natte dagen is volgens Van Straalen begrijpelijk, maar hij verwacht dat veel koeien toch weer snel naar buiten zullen gaan. ‘De maand september was droog. Het regenwater zal snel door de bodem opgenomen zijn waardoor weidegang weer mogelijk is. Met een beetje mooie nazomer kun je met dit soort gras prima lang doorgaan met weidegang. Nu kunnen bedrijven die ingesteld zijn op veel gras voeren, echt profiteren van weidegang door de eiwitarme voorjaarskuil te combineren met weidegras. Dat scheelt in de aankoop van duur eiwit.’

Tabel 1 – Bodemtemperatuur, grasgroei en graskwaliteit week 40

regio

bodemtemperatuur

grasgroei (kg ds/ha/dag)*

ds-gehalte vers gras (%)**

ruw eiwit (g/kg ds)**

vem/kg ds**

suiker (g/kg ds)**

vcos**

Noord

-

28

17,9

222

953

88

81

Oost

-

49

14,5

243

958

74

81

N.H./polders

-

-

14,9

258

940

52

81,2

Midden

14

28

16,9

260

951

66

80,9

Zuid-West

-

37

-

-

-

-

-

Zuid-Limburg

-

-

-

-

-

-

-

Zuid

-

-

17,0

253

957

78

81,7

Bio Friese zandgrond***

-

-

-

-

-

-

-

Bio Gelderse klei***

-

-

-

-

-

-

-

Bio Drentse zandgrond

-

-

13,4

216

918

66

79

Bio Flevoland zeeklei

-

35

18,6

217

912

57

78,7

Bronnen: ABZ Diervoeding, Agrifirm (Grasmonitor), CAV Den Ham, De Heus (kijkopgras.nl), De Samenwerking (Weidewijzer), Schothorst Feed Research, ForFarmers (VersGrasMonitor), AgruniekRijnvallei, Voergroep Zuid, Eurofins Agro, Grip op Gras, Groeikracht, KTC Zegveld, Aeres Hogeschool, LNV-programma Integraal Aanpakken en Wageningen Livestock Research. Data biologische bedrijven met *** afkomstig van De Heus (kijkopgras.nl). Data van biologische bedrijven zonder ***afkomstig van LNV-programma Integraal aanpakken.

* De cijfers over grasgroei zijn in sommige regio's afkomstig van hooguit één bedrijf.

** > 1700 kg ds/hectare

 

Kwaliteitsverloop van het gras 2021

 

Vem

Ruw eiwit

Suiker

0 reactiesREAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.