dinsdag, 7 oktober, 2014 Het euthanaseren van gezonde, maar te licht bevonden kalveren is voor de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) onbespreekbaar. Dat meldt de KNMvD op haar website. De reactie komt na discussies die zijn ontstaan door berichten dat vanaf 1 januari 2015 kalveren lichter dan 36 kilogram en/of ouder dan 35 dagen geweigerd zullen worden op verzamelplaatsen. De kalversector wil van de lichte kalveren af omdat ze het antibioticagebruik in de kalverhouderij negatief zouden beïnvloeden. De beroepsorganisatie van dierenartsen KNMvD vindt het euthanaseren van te lichte kalveren geen oplossing. De KNMvD is principieel van mening dat dierenartsen geen gezonde dieren moeten doden wanneer deze economisch niet rendabel zijn. 'Er moet door de kalversector en de melkveehouderij gezamenlijk naar alternatieven worden gezocht', aldus de KNMvD in hun reactie. Verbolgenheid in kalverbrancheOp hun beurt zijn de vleeskalverhouderij en melkveehouderij zeer verbolgen over de discussie die in de media is ontstaan over het euthanaseren van schijnbaar te lichte dieren. 'Lichte, maar gezonde nuka’s worden niet afgemaakt. Ook niet als vanaf 1 januari 2015 er strengere eisen gelden voor de jonge dieren die op de kalverbedrijven arriveren', zo is de reactie van de Stichting Brancheorganisatie Kalverhouderij (SKB). Vertegenwoordigers vanuit de melkveehouderijketen en SBK zijn in overleg om te komen tot aanvoerregels voor jonge kalveren. 'Juist nu we met elkaar in overleg zijn, komen deze verhalen naar buiten', zegt Toon van Hoof van LTO Nederland. Namens de melkveehouders is hij betrokken bij het overleg. Van Hoof vindt het zeer slecht voor de beeldvorming dat er op deze manier over de op handen zijnde aanvoerregels wordt gesproken. Kwaliteitssystemen beter op elkaar aansluitenOok Henny Swinkels van VanDrie Group is verbaasd. 'Natuurlijk gaan we geen dieren afmaken. We zijn met elkaar in overleg, juist om dit te voorkomen.' In dit overleg worden de normeringen en criteria voor de afvoer van jonge kalveren van het moederbedrijf naar de kalverhouderij besproken. De criteria die de melkveehouders en vleeskalverhouders afspreken, komen in de kwaliteitssystemen van beide sectoren waardoor ze beter op elkaar aansluiten.
2 reacties
|
KNMvD: euthanaseren van te lichte kalveren kan echt niet
Het euthanaseren van gezonde, maar te licht bevonden kalveren is voor de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) onbespreekbaar.
Dat meldt de KNMvD op haar website. De reactie komt na discussies die zijn ontstaan door berichten dat vanaf 1 januari 2015 kalveren lichter dan 36 kilogram en/of ouder dan 35 dagen geweigerd zullen worden op verzamelplaatsen. De kalversector wil van de lichte kalveren af omdat ze het antibioticagebruik in de kalverhouderij negatief zouden beïnvloeden.
De beroepsorganisatie van dierenartsen KNMvD vindt het euthanaseren van te lichte kalveren geen oplossing. De KNMvD is principieel van mening dat dierenartsen geen gezonde dieren moeten doden wanneer deze economisch niet rendabel zijn. 'Er moet door de kalversector en de melkveehouderij gezamenlijk naar alternatieven worden gezocht', aldus de KNMvD in hun reactie.
Verbolgenheid in kalverbranche
Op hun beurt zijn de vleeskalverhouderij en melkveehouderij zeer verbolgen over de discussie die in de media is ontstaan over het euthanaseren van schijnbaar te lichte dieren. 'Lichte, maar gezonde nuka’s worden niet afgemaakt. Ook niet als vanaf 1 januari 2015 er strengere eisen gelden voor de jonge dieren die op de kalverbedrijven arriveren', zo is de reactie van de Stichting Brancheorganisatie Kalverhouderij (SKB).
Vertegenwoordigers vanuit de melkveehouderijketen en SBK zijn in overleg om te komen tot aanvoerregels voor jonge kalveren. 'Juist nu we met elkaar in overleg zijn, komen deze verhalen naar buiten', zegt Toon van Hoof van LTO Nederland. Namens de melkveehouders is hij betrokken bij het overleg. Van Hoof vindt het zeer slecht voor de beeldvorming dat er op deze manier over de op handen zijnde aanvoerregels wordt gesproken.
Kwaliteitssystemen beter op elkaar aansluiten
Ook Henny Swinkels van VanDrie Group is verbaasd. 'Natuurlijk gaan we geen dieren afmaken. We zijn met elkaar in overleg, juist om dit te voorkomen.' In dit overleg worden de normeringen en criteria voor de afvoer van jonge kalveren van het moederbedrijf naar de kalverhouderij besproken. De criteria die de melkveehouders en vleeskalverhouders afspreken, komen in de kwaliteitssystemen van beide sectoren waardoor ze beter op elkaar aansluiten.
Reacties
Ik vind het afkeuren van te
Er is een groot verschil
REAGEER