woensdag, 19 maart, 2014 Kies je als melkveehouder voor kruisen of hou je juist een raszuivere veestapel? De lijst met ‘voors en tegens’ is ellenlang. Het wordt me steeds meer duidelijk dat je als veehouder moet doen wat bij jou past! Er zijn immers vele wegen die naar Rome leiden. Het fenomeen kruisen is een veelbesproken onderwerp onder veehouders, kijk er het Veeteelt-forum maar eens op na. Een veelgehoorde uitspraak: je moet niet kruisen om slecht management te verbergen. Maar je kunt het ook van de andere kant bekijken: ‘Als je door te kruisen een veestapel krijgt die met wat minder management wel goed presteert, wat is dan het probleem?’ Dat zei veehouder Daan van der Meulen tegen me, toen ik zijn bedrijf bezocht voor een reportage voor het komende nummer van Veeteelt. Kiezen wat bij je pastDaan van der Meulen heeft heel bewust gekozen voor kruisen. Op zijn bedrijf betekent het dat hij meer dieren goed kan verzorgen, met minder arbeid. De kruislingen zijn gezonder, hebben een kortere tussenkalftijd en een gedwongen afvoerpercentage van minder dan tien procent. En hij realiseert een productie van bijna 10.000 kg melk per koe. Van der Meulen is van mening dat iedereen een koe moet zoeken die past bij zijn of haar manier van boeren. Ook al is dat voor hem een koe die met minder management genoegen neemt, dat betekent niet dat hij met minder management genoegen neemt. Hij werkt juist heel secuur en volgens vaste protocollen. Wees een goede melkveehouderAls redacteur van Veeteelt zie ik veel verschillende boeren en veel verschillende koeien. En voor mij wordt het steeds duidelijker: je moet echt doen wat bij je past! Kijk goed om je heen, laat je door veel mensen informeren, maar doe uiteindelijk wat je zelf belangrijk vindt. Ga niet (alleen) af op de mening van je buurman. Want met koeien die niet bij je passen, kun je nooit een goede melkveehouder zijn.
3 reacties
|
Past kruisen bij jou?
Kies je als melkveehouder voor kruisen of hou je juist een raszuivere veestapel? De lijst met ‘voors en tegens’ is ellenlang. Het wordt me steeds meer duidelijk dat je als veehouder moet doen wat bij jou past! Er zijn immers vele wegen die naar Rome leiden.
Het fenomeen kruisen is een veelbesproken onderwerp onder veehouders, kijk er het Veeteelt-forum maar eens op na. Een veelgehoorde uitspraak: je moet niet kruisen om slecht management te verbergen. Maar je kunt het ook van de andere kant bekijken: ‘Als je door te kruisen een veestapel krijgt die met wat minder management wel goed presteert, wat is dan het probleem?’ Dat zei veehouder Daan van der Meulen tegen me, toen ik zijn bedrijf bezocht voor een reportage voor het komende nummer van Veeteelt.
Kiezen wat bij je past
Daan van der Meulen heeft heel bewust gekozen voor kruisen. Op zijn bedrijf betekent het dat hij meer dieren goed kan verzorgen, met minder arbeid. De kruislingen zijn gezonder, hebben een kortere tussenkalftijd en een gedwongen afvoerpercentage van minder dan tien procent. En hij realiseert een productie van bijna 10.000 kg melk per koe. Van der Meulen is van mening dat iedereen een koe moet zoeken die past bij zijn of haar manier van boeren. Ook al is dat voor hem een koe die met minder management genoegen neemt, dat betekent niet dat hij met minder management genoegen neemt. Hij werkt juist heel secuur en volgens vaste protocollen.
Wees een goede melkveehouder
Als redacteur van Veeteelt zie ik veel verschillende boeren en veel verschillende koeien. En voor mij wordt het steeds duidelijker: je moet echt doen wat bij je past! Kijk goed om je heen, laat je door veel mensen informeren, maar doe uiteindelijk wat je zelf belangrijk vindt.
Ga niet (alleen) af op de mening van je buurman. Want met koeien die niet bij je passen, kun je nooit een goede melkveehouder zijn.
Reacties
Op de manier zoals je de
Hoi Johan,
rassen keuze kun je laten
REAGEER