woensdag, 30 november, 2016 Elke liter melk boven 96 procent van de melkproductie 2015 wordt in 2017 nauwelijks nog uitbetaald. Dat staat in het fosfaatreductieplan zuivel van LTO en NZO, dat is gemaakt om de derogatie veilig te stellen. Het plan is om elke boven deze referentie geproduceerde liter met 90 procent te korten op de melkprijs. Afrekening vindt maandelijks plaats op de voorschotmelkprijs. Korten op basis van GVEEen melkveehouder die dit niet wil, heeft nog een andere keus. Dat is kiezen voor een referentie van 96 procent van het aantal grootvee-eenheden op 2 juli 2015. Eén GVE staat dan voor 800 kilo melk per maand, elke GVE te veel betekent eveneens een korting van 90 procent op 800 kilo te veel geleverde melk in die maand. Veehouders kunnen de korting beperken door GVE's af te voeren. Elke afgevoerde GVE scheelt een korting op 800 kilo melk. De boer zal afvoer aantoonbaar moeten maken middels een export-, dood- of slachtverklaring. Bonus bij onderschrijdingMelkveehouders die voldoen of onder een van beide referenties blijven, krijgen in 2017 maandelijks een bonus uitgekeerd. Eén verschil met de malusregeling: de referentiedatum voor de bonus is op begin oktober 2016 gezet. Hoe hoog de bonus wordt, is nog onbekend. Totale fosfaatreductie 8,2 miljoen kiloMet het fosfaatreductieplan moet er 8,2 miljoen kilogram fosfaat uit de markt worden gehaald. Dat zijn tussen de 175.000 en 195.000 koeien. Uitgaande van 17.500 melkveebedrijven komt dat erop neer dat elk bedrijf tien tot elf koeien moet inleveren. LTO denkt dat er via het voerspoor al twee koeien minder hoeven te worden afgevoerd. De hoeveelheid fosfaat die verdwijnt door het stimuleren van stoppers schat LTO op drie tot vier koeien per bedrijf. Dan resteert volgens de landbouworganisatie een reductie van vijf of zes koeien voor de blijvers. Debat in de Tweede KamerHet fosfaatreductieplan sluit zoveel mogelijk aan bij bestaande mestwetgeving en bij het in te voeren fosfaatrechtenstelsel. Over beide plannen wordt donderdag gesproken in de Tweede Kamer. Dan zal meer duidelijk worden over de koers voor 2017.
4 reacties
|
Plan NZO-LTO: liters boven 2015 zo goed als waardeloos
Elke liter melk boven 96 procent van de melkproductie 2015 wordt in 2017 nauwelijks nog uitbetaald.
Dat staat in het fosfaatreductieplan zuivel van LTO en NZO, dat is gemaakt om de derogatie veilig te stellen.
Het plan is om elke boven deze referentie geproduceerde liter met 90 procent te korten op de melkprijs. Afrekening vindt maandelijks plaats op de voorschotmelkprijs.
Korten op basis van GVE
Een melkveehouder die dit niet wil, heeft nog een andere keus. Dat is kiezen voor een referentie van 96 procent van het aantal grootvee-eenheden op 2 juli 2015. Eén GVE staat dan voor 800 kilo melk per maand, elke GVE te veel betekent eveneens een korting van 90 procent op 800 kilo te veel geleverde melk in die maand.
Veehouders kunnen de korting beperken door GVE's af te voeren. Elke afgevoerde GVE scheelt een korting op 800 kilo melk. De boer zal afvoer aantoonbaar moeten maken middels een export-, dood- of slachtverklaring.
Bonus bij onderschrijding
Melkveehouders die voldoen of onder een van beide referenties blijven, krijgen in 2017 maandelijks een bonus uitgekeerd. Eén verschil met de malusregeling: de referentiedatum voor de bonus is op begin oktober 2016 gezet. Hoe hoog de bonus wordt, is nog onbekend.
Totale fosfaatreductie 8,2 miljoen kilo
Met het fosfaatreductieplan moet er 8,2 miljoen kilogram fosfaat uit de markt worden gehaald. Dat zijn tussen de 175.000 en 195.000 koeien. Uitgaande van 17.500 melkveebedrijven komt dat erop neer dat elk bedrijf tien tot elf koeien moet inleveren.
LTO denkt dat er via het voerspoor al twee koeien minder hoeven te worden afgevoerd. De hoeveelheid fosfaat die verdwijnt door het stimuleren van stoppers schat LTO op drie tot vier koeien per bedrijf. Dan resteert volgens de landbouworganisatie een reductie van vijf of zes koeien voor de blijvers.
Debat in de Tweede Kamer
Het fosfaatreductieplan sluit zoveel mogelijk aan bij bestaande mestwetgeving en bij het in te voeren fosfaatrechtenstelsel. Over beide plannen wordt donderdag gesproken in de Tweede Kamer. Dan zal meer duidelijk worden over de koers voor 2017.
Reacties
Lekker duurzaam en gezond om
niet als je voor minder GVE's
Hoe gaan de rechters die het
dus die bedrijven die op 2
REAGEER