donderdag, 7 juli, 2016 Klauwverzorgers komen steeds vaker bijklauwen tegen die ontstoken zijn en zorgen voor kreupele koeien. Dat stelt klauwverzorger en onderzoeker René Pijl in het Duitse vakblad DLZ Agrarmagazine. De toename schrijft Pijl met name toe aan de opmars van diepstrooiselboxen. Bijklauwen worden door het gehakselde stro of de droge mest in een diepstrooiselbox erg vies, waardoor er een dikke laag vuil om de bijklauw kan ontstaan. Dat verhoogt de infectiedruk. Wanneer de bijklauw erg vies en aangekoekt is, komt er bovendien weinig zuurstof rondom de hoorn van de bijklauw en kan de doorbloeding stagneren. Ook dat kan bijdragen aan ontstekingen van de bijklauw. Koe had vroeger vijf tenenVolgens Pijl is het niet heel duidelijk wat eigenlijk de functie is van de bijklauw. Wellicht speelde deze in vroegere tijden een rol, zodat koeien in drassigere weiden minder wegzakten. Pijl sluit zelfs niet uit dat de koe vroeger nog een vijfde teen had. Dat zou volgens hem verklaren waarom er bij sommige koeien tussen de klauwen nog een zogenaamd tyloom aanwezig is.
1 reactie
|
Bijklauw zorgt steeds vaker voor klauwaandoeningen
Klauwverzorgers komen steeds vaker bijklauwen tegen die ontstoken zijn en zorgen voor kreupele koeien.
Dat stelt klauwverzorger en onderzoeker René Pijl in het Duitse vakblad DLZ Agrarmagazine. De toename schrijft Pijl met name toe aan de opmars van diepstrooiselboxen. Bijklauwen worden door het gehakselde stro of de droge mest in een diepstrooiselbox erg vies, waardoor er een dikke laag vuil om de bijklauw kan ontstaan. Dat verhoogt de infectiedruk. Wanneer de bijklauw erg vies en aangekoekt is, komt er bovendien weinig zuurstof rondom de hoorn van de bijklauw en kan de doorbloeding stagneren. Ook dat kan bijdragen aan ontstekingen van de bijklauw.
Koe had vroeger vijf tenen
Volgens Pijl is het niet heel duidelijk wat eigenlijk de functie is van de bijklauw. Wellicht speelde deze in vroegere tijden een rol, zodat koeien in drassigere weiden minder wegzakten. Pijl sluit zelfs niet uit dat de koe vroeger nog een vijfde teen had. Dat zou volgens hem verklaren waarom er bij sommige koeien tussen de klauwen nog een zogenaamd tyloom aanwezig is.
Reacties
Ter attentie van de heer Pijl
REAGEER