Fotoserie

Boerderij Bølkhøj van failliete boedel naar strak georganiseerd bedrijf

De bedrijfsgebouwen en het erf van boerderij Bølkhøj liggen er tot in de puntjes verzorgd bij
De bedrijfsgebouwen en het erf van boerderij Bølkhøj liggen er tot in de puntjes verzorgd bij

In acht jaar tijd bouwde de familie Cornelissen in Denemarken een failliet bedrijf uit tot een strak georganiseerde melkveehouderij met 715 koeien. De succesfactoren: hard werken en slim optimaliseren.

Tijdens een buitenlandstage maakte MAS-student René Cornelissen kennis met de Deense melkveehouderij. Hij reisde daarna regelmatig naar het land om werkervaring op te doen en zag er kansen voor een toekomst als boer. Zo kwam hij ook terecht op boerderij Bølkhøj. Het was 2014 en crisis in de Deense melkveehouderij. Ook dit bedrijf was feitelijk failliet en eigendom van een bank. Die bood het de jonge Nederlander te koop aan.

Van 75 Nederlandse naar 715 Deense koeien

Om hem de ruimte te geven zijn ambities waar te maken, verkochten de ouders van René, Marcel en Rian Cornelissen, hun bedrijf met 75 koeien en 55 hectare grond in Moerdijk en reisden hun zoon achterna naar Rødekro op het Deense schiereiland Jutland. Acht jaar later melkt de familie Cornelissen 715 koeien met een gemiddelde productie van ruim 12.500 kg EKM (voor vet gecorrigeerde melk).

Netmaagbolus volgt gedrag en gezondheid

Het bedrijf ligt er tot in de puntjes verzorgd bij en is strak georganiseerd. De ondernemers laten dan ook niets aan het toeval over en hebben de bedrijfsvoering slim geoptimaliseerd. Zo is de huurgrond op grote afstand afgestoten en de volledig teelt en winning van voedergewassen uitbesteed aan de loonwerker. De koeien ontbreekt het aan niets. Ze liggen in comfortabele zandboxen en dankzij een nieuwe netmaagbolus kunnen de veehouders hun gedrag, herkauwactiviteit, temperatuur en wateropname nauwgezet volgen.

Zandwasser scheidt mest en zand

De nieuwste aanwinst is een zandwasser die zand en mest van elkaar scheidt. In een filmpje legt René de gedachte achter deze investering uit.

Een uitgebreide reportage van het bedrijf van de familie Cornelissen is te lezen in het decembernummer van Veeteelt dat deze week verschijnt.

Fotoserie familie Cornelissen Denemarken