Voeren, melken en rusten in Fribourg


De koeien worden zo veel mogelijk met rust gelaten
woensdag, 27 februari, 2013

Inge Schuiling – verzorgster EK

Frank, Britte en Roy hadden de stand al ingericht toen we gisteren aankwamen. Ze hadden een mooi ligbed gemaakt voor de koeien zodat ze meteen konden liggen nadat we ze hadden gemolken. Sinds gisteravond werken we volgens een vast programma; we voeren de koeien vier keer per dag, om 05.00 uur, om 11.00 uur, om 17.00 uur en om 23.00 uur.

Productie op oude niveau

Elke koe krijgt zijn eigen bak met voer en we houden goed in de gaten of ze het helemaal op vreten. Het is een mengsel van onder meer mais en krachtvoer. Als het voer op is, halen we de bakken weg en krijgen ze hooi. Na het voeren om vijf uur in de morgen en vijf uur in de avond melken we ze. Daarvoor hoeven de koeien de stand niet af, we hebben een eigen mobiele melkmachine. De productie is al bijna weer op het oude niveau, Millenium gaf vanmorgen zelfs al weer 19 kg.

Eerst hele lijf scheren

Gisteravond zijn de koeien voor het eerst gewassen. Dat ging prima, er was volop ruimte en er waren nauwelijks andere landen die de koeien wilden wassen. Vandaag is Erica begonnen met het scheren van de koeien. Ze scheert nu eerst het hele lijf, de toplijnen komen zaterdag. Nadat ze een koe klaar heeft, krijgt de koe een grondige wasbeurt. Voor de rest proberen we de koeien zo veel mogelijk met rust te laten.

Indrukwekkend terrein

We zijn een echt team geworden, iedereen heeft zijn eigen taak. Ik help mee met voeren en let op het mesten van de koeien, maar verzorg ook het eten voor onszelf. Het terrein is indrukwekkend, vooral de ring ziet er gaaf uit. De tribunes zijn enorm hoog, in Nederland ben je gewend dat je de koeien bijna kan aanraken, dat zal hier niet lukken. Ze zijn nu de lampen aan het ophangen en ook de bodem in de ring is nog niet af. Maar ik weet zeker dat het er zaterdag prachtig uit zal zien.


0 reacties

De koeien worden zo veel mogelijk met rust gelaten
woensdag, 27 februari, 2013

Inge Schuiling – verzorgster EK

Frank, Britte en Roy hadden de stand al ingericht toen we gisteren aankwamen. Ze hadden een mooi ligbed gemaakt voor de koeien zodat ze meteen konden liggen nadat we ze hadden gemolken. Sinds gisteravond werken we volgens een vast programma; we voeren de koeien vier keer per dag, om 05.00 uur, om 11.00 uur, om 17.00 uur en om 23.00 uur.

Productie op oude niveau

Elke koe krijgt zijn eigen bak met voer en we houden goed in de gaten of ze het helemaal op vreten. Het is een mengsel van onder meer mais en krachtvoer. Als het voer op is, halen we de bakken weg en krijgen ze hooi. Na het voeren om vijf uur in de morgen en vijf uur in de avond melken we ze. Daarvoor hoeven de koeien de stand niet af, we hebben een eigen mobiele melkmachine. De productie is al bijna weer op het oude niveau, Millenium gaf vanmorgen zelfs al weer 19 kg.

Eerst hele lijf scheren

Gisteravond zijn de koeien voor het eerst gewassen. Dat ging prima, er was volop ruimte en er waren nauwelijks andere landen die de koeien wilden wassen. Vandaag is Erica begonnen met het scheren van de koeien. Ze scheert nu eerst het hele lijf, de toplijnen komen zaterdag. Nadat ze een koe klaar heeft, krijgt de koe een grondige wasbeurt. Voor de rest proberen we de koeien zo veel mogelijk met rust te laten.

Indrukwekkend terrein

We zijn een echt team geworden, iedereen heeft zijn eigen taak. Ik help mee met voeren en let op het mesten van de koeien, maar verzorg ook het eten voor onszelf. Het terrein is indrukwekkend, vooral de ring ziet er gaaf uit. De tribunes zijn enorm hoog, in Nederland ben je gewend dat je de koeien bijna kan aanraken, dat zal hier niet lukken. Ze zijn nu de lampen aan het ophangen en ook de bodem in de ring is nog niet af. Maar ik weet zeker dat het er zaterdag prachtig uit zal zien.

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.