Nog niet toe aan overstap naar volledig weiden


Uitdaging om het gras smakelijk te houden
donderdag, 31 augustus, 2017

Momenteel ben ik weer volop aan het weiden met mijn hoogproductieve koeien. De laatste twee weken van juli en de eerste week van augustus heb ik ze op stal gehouden. Er stond als gevolg van de droogte in Zuid-Nederland toen gewoon te weinig gras, ik kon niet op tijd nieuwe percelen aanbieden en dat lieten de koeien merken ook. Daarom ben ik blij met de regenbuitjes van de laatste tijd, het gras kan het goed gebruiken.

Op 7 augustus gingen zo’n 55 van de 100 koeien weer naar buiten. In heb ze toen een dag of tien jong perceel met grasklaver aangeboden. Hierop heb ik geëxperimenteerd met stripgrazen en dat ging vrij goed. De koeien graasden gretig en dan merk je dat versheid en smakelijkheid weidegang behoorlijk stimuleert. Ze stegen behoorlijk in productie. Nu ben ik met mijn koeien op een wat ouder perceel grasland aan het standweiden.

Gras smakelijk houden is uitdaging

Momenteel is het vooral een uitdaging om het gras smakelijk te houden. In een jong klaverperceel is dat geen probleem, maar op de oudere stukken strooi ik weidezout bij om de smakelijkheid in de benen te houden. De oudere percelen met een grotere kans op roest maai ik tijdig weg om het gras vers te houden.

Het beweiden gaat zeker niet slecht. De koeien en ook de vaarzen pakken het goed op, de dagelijkse grasopname varieert tussen de 2 en 4 kilo droge stof per koe per dag. Daarbij hebben de koeien de vrije keus tussen de stal en de wei, waarbij ze binnen aan het voerhek ook kunnen vreten.

Zoeken naar vast systeem

Ik ben duidelijk nog wel aan het zoeken naar een vast ritme met een vast systeem. Dit jaar staat vooral in het teken van experimenteren met verschillende systemen, waarbij ik inmiddels aan standweiden, roterend standweiden en stripgrazen heb gedaan. Zo wil ik uitvinden welk systeem het beste bij mijn bedrijf past. Als je eenmaal een vast systeem hebt, komt er meer routine in en moet het beweiden uiteindelijk makkelijker gaan lopen. Voorlopig ben ik nog niet zover om in 2018 over te stappen naar volledige weidegang. Daarvoor zijn de risico’s op terugvallen in hoge melkproducties mij te groot.


0 reacties

Uitdaging om het gras smakelijk te houden
donderdag, 31 augustus, 2017

Momenteel ben ik weer volop aan het weiden met mijn hoogproductieve koeien. De laatste twee weken van juli en de eerste week van augustus heb ik ze op stal gehouden. Er stond als gevolg van de droogte in Zuid-Nederland toen gewoon te weinig gras, ik kon niet op tijd nieuwe percelen aanbieden en dat lieten de koeien merken ook. Daarom ben ik blij met de regenbuitjes van de laatste tijd, het gras kan het goed gebruiken.

Op 7 augustus gingen zo’n 55 van de 100 koeien weer naar buiten. In heb ze toen een dag of tien jong perceel met grasklaver aangeboden. Hierop heb ik geëxperimenteerd met stripgrazen en dat ging vrij goed. De koeien graasden gretig en dan merk je dat versheid en smakelijkheid weidegang behoorlijk stimuleert. Ze stegen behoorlijk in productie. Nu ben ik met mijn koeien op een wat ouder perceel grasland aan het standweiden.

Gras smakelijk houden is uitdaging

Momenteel is het vooral een uitdaging om het gras smakelijk te houden. In een jong klaverperceel is dat geen probleem, maar op de oudere stukken strooi ik weidezout bij om de smakelijkheid in de benen te houden. De oudere percelen met een grotere kans op roest maai ik tijdig weg om het gras vers te houden.

Het beweiden gaat zeker niet slecht. De koeien en ook de vaarzen pakken het goed op, de dagelijkse grasopname varieert tussen de 2 en 4 kilo droge stof per koe per dag. Daarbij hebben de koeien de vrije keus tussen de stal en de wei, waarbij ze binnen aan het voerhek ook kunnen vreten.

Zoeken naar vast systeem

Ik ben duidelijk nog wel aan het zoeken naar een vast ritme met een vast systeem. Dit jaar staat vooral in het teken van experimenteren met verschillende systemen, waarbij ik inmiddels aan standweiden, roterend standweiden en stripgrazen heb gedaan. Zo wil ik uitvinden welk systeem het beste bij mijn bedrijf past. Als je eenmaal een vast systeem hebt, komt er meer routine in en moet het beweiden uiteindelijk makkelijker gaan lopen. Voorlopig ben ik nog niet zover om in 2018 over te stappen naar volledige weidegang. Daarvoor zijn de risico’s op terugvallen in hoge melkproducties mij te groot.

0 reactiesREAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.