maandag, 24 juni, 2019 Een envelop met een brief uit Zutphen blijft bij mij niet lang ongeopend. Een kwaliteitsbericht van zuivellab Qlip is geen goed nieuws. Eersteklasmelk leveren is niet alleen een zakelijk belang, maar ook een sport. Veehouders die erin slagen jaren aaneengesloten zonder kortingspunten melk te leveren, worden door hun zuivelfabriek terecht in het zonnetje gezet: de hoge kwaliteit van de boerderijmelk is ook voor fabrieken de basis van hun succes. Kiemgetal van 29Nu betekent een brief uit Zutphen gelukkig niet altijd dat er sprake is van een kortingspunt, vaak betreft het een waarschuwing. Eind mei kregen wij zo’n waarschuwing, omdat het kiemgetal 29 was. Dit heeft bij onze fabriek al wel financiële consequenties, maar dat was niet mijn grootste zorg, ik vroeg mij vooral af hoe dit kon. Ons kiemgetal zit stabiel ruim onder de 10. Ik heb daarom alles rond de reiniging van robots, de melkleiding en de tank nog eens kritisch bekeken, maar kon niets vinden. De volgende leverantie is er automatisch ook weer op kiemgetal onderzocht en was het gelukkig weer 4. Die verhoging was gewoon toeval dus. Kwaliteitssysteem al decennia hetzelfdeHet kwaliteitssysteem zoals wij dat kennen, is in de loop der jaren wel uitgebreid en verfijnd, maar toch in de basis al decennia hetzelfde gebleven: tweemaal per maand worden celgetal, kiemgetal en de aanwezigheid van boterzuur onderzocht en beoordeeld. De onderzoeksmogelijkheden zijn in de loop van de tijd echter enorm verbeterd en sterk geautomatiseerd, van elke melkleverantie worden nu ook al het ureum en de zuurtegraad van het vet bepaald. Ook is de hoeveelheid melk per leverantie sterk toegenomen. Zou het niet eens tijd worden om het hele systeem te herzien en voor elke leverantie alle kwaliteitsonderdelen te bepalen om vervolgens over een maandgemiddelde de beoordeling toe te passen? Groot voordeel voor melkveehouders is dat we veel minder voor een verrassing komen te staan en het toeval een kleinere rol speelt. Een incidentele verhoging blijft nooit meer onopgemerkt, maar dat is eerder een voordeel dan een nadeel. Kwaliteitmelk van onbesproken hoog niveauDe kwaliteit van boerderijmelk in Nederland en Vlaanderen is van onbesproken hoog niveau. Het systeem om dit te bewaken is volgens mij echter aan modernisering toe, toeval moet niet bepalend zijn voor post uit Zutphen.
0 reacties
|
Kwaliteitsbericht uit Zutphen
Een envelop met een brief uit Zutphen blijft bij mij niet lang ongeopend. Een kwaliteitsbericht van zuivellab Qlip is geen goed nieuws.
Eersteklasmelk leveren is niet alleen een zakelijk belang, maar ook een sport. Veehouders die erin slagen jaren aaneengesloten zonder kortingspunten melk te leveren, worden door hun zuivelfabriek terecht in het zonnetje gezet: de hoge kwaliteit van de boerderijmelk is ook voor fabrieken de basis van hun succes.
Kiemgetal van 29
Nu betekent een brief uit Zutphen gelukkig niet altijd dat er sprake is van een kortingspunt, vaak betreft het een waarschuwing. Eind mei kregen wij zo’n waarschuwing, omdat het kiemgetal 29 was.
Dit heeft bij onze fabriek al wel financiële consequenties, maar dat was niet mijn grootste zorg, ik vroeg mij vooral af hoe dit kon. Ons kiemgetal zit stabiel ruim onder de 10. Ik heb daarom alles rond de reiniging van robots, de melkleiding en de tank nog eens kritisch bekeken, maar kon niets vinden.
De volgende leverantie is er automatisch ook weer op kiemgetal onderzocht en was het gelukkig weer 4. Die verhoging was gewoon toeval dus.
Kwaliteitssysteem al decennia hetzelfde
Het kwaliteitssysteem zoals wij dat kennen, is in de loop der jaren wel uitgebreid en verfijnd, maar toch in de basis al decennia hetzelfde gebleven: tweemaal per maand worden celgetal, kiemgetal en de aanwezigheid van boterzuur onderzocht en beoordeeld.
De onderzoeksmogelijkheden zijn in de loop van de tijd echter enorm verbeterd en sterk geautomatiseerd, van elke melkleverantie worden nu ook al het ureum en de zuurtegraad van het vet bepaald. Ook is de hoeveelheid melk per leverantie sterk toegenomen.
Zou het niet eens tijd worden om het hele systeem te herzien en voor elke leverantie alle kwaliteitsonderdelen te bepalen om vervolgens over een maandgemiddelde de beoordeling toe te passen? Groot voordeel voor melkveehouders is dat we veel minder voor een verrassing komen te staan en het toeval een kleinere rol speelt. Een incidentele verhoging blijft nooit meer onopgemerkt, maar dat is eerder een voordeel dan een nadeel.
Kwaliteitmelk van onbesproken hoog niveau
De kwaliteit van boerderijmelk in Nederland en Vlaanderen is van onbesproken hoog niveau. Het systeem om dit te bewaken is volgens mij echter aan modernisering toe, toeval moet niet bepalend zijn voor post uit Zutphen.
REAGEER