vrijdag, 24 oktober, 2014 Lange tijd leek het luchtfietserij. Een stal voor melkkoeien waar bomen in groeien? Vast weer zo’n innovatie die flopt op de tekentafel, moet menig melkveehouder hebben gedacht. Maar niets is minder waar. In Groenlo is deze maand de eerste Koeientuin van Nederland in gebruik genomen, of eigenlijk, de eerste Koeientuin wereldwijd. De Koeientuin is een vrijloopstal, de intrigerende naam zou dat bijna doen vergeten. Misschien vinden de bedenkers van het concept dat ook niet zo erg. De zorg rondom de melkkwaliteit en ammoniakemissie hangen nog steeds als een donkere wolk boven vrijloopstallen met compost- en houtsnipperbodems. Ammoniakemissie dertig procent lagerVoor de Koeientuin is er geen zorg rondom ammoniakemissie. Mest en urine worden gescheiden afgevoerd en als de berekeningen kloppen, valt de ammoniakemissie daarmee dertig procent lager uit. Eén zorg minder dus. Dan de melkkwaliteit. De ervaring daarmee is nul. De kunststof vloer in de Koeientuin in Groenlo ondergaat deze winterperiode zijn vuurdoop. De zuivelindustrie zal de melkmonsters met belangstelling ontvangen. Thermofiele bacteriepopulaties als in compostbodems liggen niet in de lijn der verwachting. Een kunststof vloer zal zo snel niet broeien. Het is eerder de hygiëne die roet kan gooien in het eten van de Koeientuin. De koeien liggen op de vloer en een mestrobot moet deze schoonborstelen. Wat dat betekent voor de reinheid van melk of besmetting van melk met boterzuurbacteriën is nog de vraag. Buiten is binnenDe Koeientuin bevindt zich in een experimentele fase. Kinderziektes horen daarbij. Wie zal zich niet afvragen hoe slijtvast zo’n kunststof vloer is? Het laat onverlet dat dit staltype een serieuze kans verdient. De melkveehouderij heeft baat bij een stalconcept waar het onderscheid tussen binnen en buiten verdwijnt. Per slot van rekening staan alle koeien komend winterseizoen weer op stal. Behalve dan in Groenlo. VideoBekijk de video van de Koeientuin die Veeteelt maakte.
0 reacties
|
Koeientuin verdient serieuze kans
Lange tijd leek het luchtfietserij. Een stal voor melkkoeien waar bomen in groeien? Vast weer zo’n innovatie die flopt op de tekentafel, moet menig melkveehouder hebben gedacht. Maar niets is minder waar. In Groenlo is deze maand de eerste Koeientuin van Nederland in gebruik genomen, of eigenlijk, de eerste Koeientuin wereldwijd.
De Koeientuin is een vrijloopstal, de intrigerende naam zou dat bijna doen vergeten. Misschien vinden de bedenkers van het concept dat ook niet zo erg. De zorg rondom de melkkwaliteit en ammoniakemissie hangen nog steeds als een donkere wolk boven vrijloopstallen met compost- en houtsnipperbodems.
Ammoniakemissie dertig procent lager
Voor de Koeientuin is er geen zorg rondom ammoniakemissie. Mest en urine worden gescheiden afgevoerd en als de berekeningen kloppen, valt de ammoniakemissie daarmee dertig procent lager uit. Eén zorg minder dus.
Dan de melkkwaliteit. De ervaring daarmee is nul. De kunststof vloer in de Koeientuin in Groenlo ondergaat deze winterperiode zijn vuurdoop. De zuivelindustrie zal de melkmonsters met belangstelling ontvangen. Thermofiele bacteriepopulaties als in compostbodems liggen niet in de lijn der verwachting. Een kunststof vloer zal zo snel niet broeien.
Het is eerder de hygiëne die roet kan gooien in het eten van de Koeientuin. De koeien liggen op de vloer en een mestrobot moet deze schoonborstelen. Wat dat betekent voor de reinheid van melk of besmetting van melk met boterzuurbacteriën is nog de vraag.
Buiten is binnen
De Koeientuin bevindt zich in een experimentele fase. Kinderziektes horen daarbij. Wie zal zich niet afvragen hoe slijtvast zo’n kunststof vloer is?
Het laat onverlet dat dit staltype een serieuze kans verdient. De melkveehouderij heeft baat bij een stalconcept waar het onderscheid tussen binnen en buiten verdwijnt. Per slot van rekening staan alle koeien komend winterseizoen weer op stal. Behalve dan in Groenlo.
Video
Bekijk de video van de Koeientuin die Veeteelt maakte.
REAGEER