vrijdag, 1 november, 2019 Ook ik heb op de protestdag van 1 oktober genoten van het blijkbaar grote draagvlak, de sympathie en de positieve eerste reacties vanuit de samenleving. Diverse media spraken over een daverend succes en er leek geen enkele wanklank. Ondanks dit positieve grondgevoel heb ik me wel geërgerd aan wat er op het podium op het Malieveld in Den Haag plaatsvond. Ik vond het goed dat Tjeerd de Groot op het podium mocht en eigenlijk best dapper dat hij kwam. Maar waarom mocht hij niets zeggen? Nodig hem dan niet uit en beperk je tot de mensen die dit publiek naar de mond praten. Dat naar de mond praten deden de meeste sprekers dan ook, al is daar natuurlijk niets mis mee op je eigen feestje. Protectionisme kan echt niet meerIk vond wel dat de organisatie Agractie rare eisen stelde. Neem de eis van het verplichten van Nederlands voedsel in scholen, ziekenhuizen en kantines. Dit soort protectionisme kan echt niet meer in 2019. Of neem de eis van kostendekkende prijzen. Ik denk dan: zorg dan dat je kostprijs zodanig wordt dat die gedekt wordt door de opbrengstprijs in plaats van dit op te eisen. De tijd dat voor de landbouw andere marktregels gelden dan voor andere economische sectoren, ligt langzaam maar zeker echt achter ons. Stemmingmakerij op het podiumDe demonstraties van 16 oktober waren van een andere kaliber, maar ook deze bezorgden me gemengde gevoelens. Zo vond ik de opruiende teksten van Sieta van Keimpema over burgeroorlog in relatie tot de ingezette legervoertuigen echt een vorm van stemmingmakerij. Ook de ruimte op het podium voor Kamerleden Thierry Baudet en Geert Wilders verbaasde mij. Dat zijn immers voormannen van partijen die het Europees landbouwbeleid willen afschaffen. Dat soort plannen zouden ons nog wel eens meer kunnen kosten dan het hele stikstofbeleid. KantelpuntKort na de demonstraties maakte een nieuwssite de EU-premies van een aantal actievoerende boeren bekend. Dat zij jaarlijks tienduizenden euro’s ontvangen, is heel lastig uit te leggen aan de gemiddelde Nederlander.
1 reactie
|
Gunfactor voor een tractor
Ook ik heb op de protestdag van 1 oktober genoten van het blijkbaar grote draagvlak, de sympathie en de positieve eerste reacties vanuit de samenleving. Diverse media spraken over een daverend succes en er leek geen enkele wanklank. Ondanks dit positieve grondgevoel heb ik me wel geërgerd aan wat er op het podium op het Malieveld in Den Haag plaatsvond.
Ik vond het goed dat Tjeerd de Groot op het podium mocht en eigenlijk best dapper dat hij kwam. Maar waarom mocht hij niets zeggen? Nodig hem dan niet uit en beperk je tot de mensen die dit publiek naar de mond praten. Dat naar de mond praten deden de meeste sprekers dan ook, al is daar natuurlijk niets mis mee op je eigen feestje.
Protectionisme kan echt niet meer
Ik vond wel dat de organisatie Agractie rare eisen stelde. Neem de eis van het verplichten van Nederlands voedsel in scholen, ziekenhuizen en kantines. Dit soort protectionisme kan echt niet meer in 2019. Of neem de eis van kostendekkende prijzen. Ik denk dan: zorg dan dat je kostprijs zodanig wordt dat die gedekt wordt door de opbrengstprijs in plaats van dit op te eisen. De tijd dat voor de landbouw andere marktregels gelden dan voor andere economische sectoren, ligt langzaam maar zeker echt achter ons.
Stemmingmakerij op het podium
De demonstraties van 16 oktober waren van een andere kaliber, maar ook deze bezorgden me gemengde gevoelens. Zo vond ik de opruiende teksten van Sieta van Keimpema over burgeroorlog in relatie tot de ingezette legervoertuigen echt een vorm van stemmingmakerij. Ook de ruimte op het podium voor Kamerleden Thierry Baudet en Geert Wilders verbaasde mij. Dat zijn immers voormannen van partijen die het Europees landbouwbeleid willen afschaffen. Dat soort plannen zouden ons nog wel eens meer kunnen kosten dan het hele stikstofbeleid.
Kantelpunt
Kort na de demonstraties maakte een nieuwssite de EU-premies van een aantal actievoerende boeren bekend. Dat zij jaarlijks tienduizenden euro’s ontvangen, is heel lastig uit te leggen aan de gemiddelde Nederlander.
Ondanks alle protesten en beeldvorming in de media behouden boeren en hun trekkers nog steeds de gunfactor van de maatschappij. Dat is het goede nieuws. Maar als ik alles nog eens goed overzie, denk ik inderdaad dat de landbouw in Nederland op een kantelpunt staat. Alleen denk ik niet dat we gaan winnen.
Reacties
Protectionisme kan prima,
REAGEER