dinsdag, 26 april, 2016 Het natte weer heeft mijn beweidingsstrategie voor dit voorjaar volledig op de kop gezet. De feedwedge (grasplanner) met de grasvoorraad is dan ook niet meer leidend voor de volgorde van het weiden. Belangrijker nu is de draagkracht en de beschikbare infrastructuur om het gras te bereiken. Half maart ben ik begonnen met weiden. Dit vooral om maaipercelen waar nog te veel gras stond voor het bemesten eerst af te grazen. Op 22 maart heeft de loonwerker de maaipercelen bemest. Op de voorgeweide percelen stikt het nu van de weidevogels. Maar op de percelen waar ik volgens de planning de eerste ronde wilde weiden, was het te nat. Na dertien dagen naar binnenVroeg weiden om groeitrappen te maken is natuurlijk mooi, maar de groei vertrappen kan niet de bedoeling zijn. Na dertien dagen weidegang was het overal zo nat dat ik de koeien eind maart weer naar binnen heb gehaald. Na de koeien twee weken binnen te hebben gehouden, heb ik op basis van de farmwalk besloten een perceel met voldoende draagkracht toch maar te laten begrazen in plaats van te maaien. Deze optie had ik achter de hand gehouden door hier minder drijfmest ̶ 25 in plaats van 35 ton ̶ op te brengen. Kunstmest was nog niet gestrooid, dus zijn de koeien drie weken na de drijfmestgift in dit perceel gegaan. Dagelijks een nieuw blokNa één dag weiden viel er een bui van 20 millimeter. Doordat ik weer was begonnen op een hoge zandkop konden de koeien op dag twee toch gewoon naar buiten. Ik geef ze dagelijks een nieuw blok en doe ze geen twee keer op hetzelfde deel om vertrapping te voorkomen. Dat een koepad langs de sloot wat zwart werd, heb ik maar geaccepteerd. De volgorde van weiden is ook afhankelijk van een perceel met het weidevogelpakket ‘voorweiden’, dat van 1 mei tot 15 juni gesloten is vanwege de weidevogels. Het is nu zaak, ongeacht het beweidingsschema, dit perceel op 30 april kort te hebben, zodat er na een beperkte kunstmestgift droge-koeien-hooi kan groeien. Bodemtemperatuur weer onder 10 gradenDe bodemtemperatuur is weer onder de 10 graden gedaald en de grasgroei lijkt wat af te nemen. Dit is dan wel weer gunstig voor de planning. Hierdoor blijven er langer meer percelen beschikbaar om in te scharen. Een geschikt moment voor de farmwalk heb ik op dit moment tussen de buien door niet kunnen vinden. Gelukkig gaat het water niet verder dan het vel. En het is met de buien net als met de melkprijs: je weet niet hoe slecht het kan worden, maar wel dat het weer beter wordt. Voor je het weet schijnt de zon weer.
0 reacties
|
Groei (ver)trappen
![]() |
Het natte weer heeft mijn beweidingsstrategie voor dit voorjaar volledig op de kop gezet. De feedwedge (grasplanner) met de grasvoorraad is dan ook niet meer leidend voor de volgorde van het weiden. Belangrijker nu is de draagkracht en de beschikbare infrastructuur om het gras te bereiken.
Half maart ben ik begonnen met weiden. Dit vooral om maaipercelen waar nog te veel gras stond voor het bemesten eerst af te grazen. Op 22 maart heeft de loonwerker de maaipercelen bemest. Op de voorgeweide percelen stikt het nu van de weidevogels. Maar op de percelen waar ik volgens de planning de eerste ronde wilde weiden, was het te nat.
Na dertien dagen naar binnen
Vroeg weiden om groeitrappen te maken is natuurlijk mooi, maar de groei vertrappen kan niet de bedoeling zijn. Na dertien dagen weidegang was het overal zo nat dat ik de koeien eind maart weer naar binnen heb gehaald.
Na de koeien twee weken binnen te hebben gehouden, heb ik op basis van de farmwalk besloten een perceel met voldoende draagkracht toch maar te laten begrazen in plaats van te maaien. Deze optie had ik achter de hand gehouden door hier minder drijfmest ̶ 25 in plaats van 35 ton ̶ op te brengen. Kunstmest was nog niet gestrooid, dus zijn de koeien drie weken na de drijfmestgift in dit perceel gegaan.
Dagelijks een nieuw blok
Na één dag weiden viel er een bui van 20 millimeter. Doordat ik weer was begonnen op een hoge zandkop konden de koeien op dag twee toch gewoon naar buiten. Ik geef ze dagelijks een nieuw blok en doe ze geen twee keer op hetzelfde deel om vertrapping te voorkomen. Dat een koepad langs de sloot wat zwart werd, heb ik maar geaccepteerd.
De volgorde van weiden is ook afhankelijk van een perceel met het weidevogelpakket ‘voorweiden’, dat van 1 mei tot 15 juni gesloten is vanwege de weidevogels. Het is nu zaak, ongeacht het beweidingsschema, dit perceel op 30 april kort te hebben, zodat er na een beperkte kunstmestgift droge-koeien-hooi kan groeien.
Bodemtemperatuur weer onder 10 graden
De bodemtemperatuur is weer onder de 10 graden gedaald en de grasgroei lijkt wat af te nemen. Dit is dan wel weer gunstig voor de planning. Hierdoor blijven er langer meer percelen beschikbaar om in te scharen.
Een geschikt moment voor de farmwalk heb ik op dit moment tussen de buien door niet kunnen vinden. Gelukkig gaat het water niet verder dan het vel. En het is met de buien net als met de melkprijs: je weet niet hoe slecht het kan worden, maar wel dat het weer beter wordt. Voor je het weet schijnt de zon weer.
REAGEER