vrijdag, 28 april, 2017 De koeien lopen weer buiten. Dat zijn we inmiddels verplicht aan de burger en de maatschappij, afgedwongen door consument en politiek. Maar als wij verplichtingen en verantwoordelijkheden hebben, dan hebben politiek en burger die toch ook? Neem hondeneigenaren. Zijn zij zich wel bewust van de gevolgen wanneer een hond zijn behoefte doet in een weiland grazende koeien? Verplicht hoogste sanitaire score halenVan overheidswege en vanuit de sector worden we verplicht de hoogste sanitaire score te halen op ons bedrijf. Terecht, vind ik zelf, al was het maar om onze dieren het leed te besparen. Maar het wordt moeilijk als de maatregelen die je neemt, niet afdoende zijn om invloeden van buitenaf te controleren. Veel ziekten bij runderen kunnen we actief bestrijden door vaccinatie, eradicatie en dergelijke meer. Maar bij neospora ligt het net iets moeilijker. De ziekte zorgt voor verwerpers. Ook op ons bedrijf kregen we ermee te maken. We waren al jaren vrij totdat bij verkoop drie dieren ineens drager bleken. Onderzoek wees uit dat in de rest van de veestapel er nog drie dieren uit dezelfde leeftijdscategorie drager waren. Dat wijst op een horizontale besmetting door een hond. Alleen, wij hebben geen hond. Burgers informerenJe kan hele stambomen van koeien opzetten en met neospora besmette takken wegknippen (verticale spreiding van moeder op dochter), maar als de infectiedruk (horizontale spreiding door de hond als gastheer) dezelfde blijft, dan sta je machteloos. Op die infectiedruk hebben wij vaak geen invloed. Daar zijn de hondeneigenaars de verantwoordelijken en ik zou hen daar graag op willen wijzen. En als de overheid ons verplicht om koeien te weiden, dan zou ik de overheid willen vragen om burgers te informeren over de gevolgen van neospora op veebedrijven. Honden testenEn zou het mogelijk zijn om landelijk alle honden te testen op neospora? En wat gaan we dan doen bij de positieve gevallen? Zegt de overheid dan ook zoals bij de koeien: afvoeren? Ik vrees van niet. Maar dwing dan in elk geval af dat honden in het buitengebied netjes aan de leiband lopen.
0 reacties
|
Aan de leiband van neospora
![]() |
De koeien lopen weer buiten. Dat zijn we inmiddels verplicht aan de burger en de maatschappij, afgedwongen door consument en politiek.
Maar als wij verplichtingen en verantwoordelijkheden hebben, dan hebben politiek en burger die toch ook? Neem hondeneigenaren. Zijn zij zich wel bewust van de gevolgen wanneer een hond zijn behoefte doet in een weiland grazende koeien?
Verplicht hoogste sanitaire score halen
Van overheidswege en vanuit de sector worden we verplicht de hoogste sanitaire score te halen op ons bedrijf. Terecht, vind ik zelf, al was het maar om onze dieren het leed te besparen. Maar het wordt moeilijk als de maatregelen die je neemt, niet afdoende zijn om invloeden van buitenaf te controleren. Veel ziekten bij runderen kunnen we actief bestrijden door vaccinatie, eradicatie en dergelijke meer. Maar bij neospora ligt het net iets moeilijker. De ziekte zorgt voor verwerpers.
Ook op ons bedrijf kregen we ermee te maken. We waren al jaren vrij totdat bij verkoop drie dieren ineens drager bleken. Onderzoek wees uit dat in de rest van de veestapel er nog drie dieren uit dezelfde leeftijdscategorie drager waren. Dat wijst op een horizontale besmetting door een hond. Alleen, wij hebben geen hond.
Burgers informeren
Je kan hele stambomen van koeien opzetten en met neospora besmette takken wegknippen (verticale spreiding van moeder op dochter), maar als de infectiedruk (horizontale spreiding door de hond als gastheer) dezelfde blijft, dan sta je machteloos. Op die infectiedruk hebben wij vaak geen invloed. Daar zijn de hondeneigenaars de verantwoordelijken en ik zou hen daar graag op willen wijzen. En als de overheid ons verplicht om koeien te weiden, dan zou ik de overheid willen vragen om burgers te informeren over de gevolgen van neospora op veebedrijven.
Honden testen
En zou het mogelijk zijn om landelijk alle honden te testen op neospora? En wat gaan we dan doen bij de positieve gevallen? Zegt de overheid dan ook zoals bij de koeien: afvoeren? Ik vrees van niet. Maar dwing dan in elk geval af dat honden in het buitengebied netjes aan de leiband lopen.
REAGEER