Beste Graslandboer

Titel Beste Graslandboer 2023 voor Wim van Ittersum

De finalisten van de Beste Graslandboer verkieizing
De winnaars van de Beste Graslandboerverkiezing: (van links naar rechts) Agnes de Boer, Wim van Ittersum, Lieke Luiten (DLF) en Piet van Dijk

Wim van Ittersum heeft de verkiezing Beste Graslandboer 2023 gewonnen.

De melkveehouder uit Mastenbroek overtuigde vakjury en het publiek met de technische resultaten op het bedrijf en de aandacht voor weidevogelbeheer. Van Ittersum kreeg veel publieksstemmen, maar de meeste stemmen van het publiek waren voor Agnes de Boer uit Leens, die haar koeien 100 procent gras voert.

Hoge melk- en grasproductie samen met weidevogelbeheer

‘Melkveehouder en grasteler Wim van Ittersum laat zien dat weidevogelbeheer, veel weiden en een hoge melkproductie per koe prima samengaan’, vertelde juryvoorzitter Agnes van den Pol tijdens het webinar waarin de winnaar bekendgemaakt werd. ‘Het vakmanschap en consequent werken werpen vruchten af, waarover Wim met passie kan vertellen.’ Wim melkt samen met zijn vrouw Wolterien en zonen Alfred en Wiljen 200 melk- en kalfkoeien op 94 hectare, voornamelijk grasland. Hij kreeg uit handen van Lieke Luiten van hoofdsponsor DLF de waardecheque van 1000 euro uitgereikt.

Volledig grasrantsoen

Agnes de Boer werd door de jury geroemd om haar lef. ‘Met veel enthousiasme en lef pakt ze het graslandmanagement doordacht en innovatief aan. Ze gaat zelfs een stap verder door krachtvoer uit het rantsoen te halen en volop in te zetten op grassen en kruiden. Dat inspireert!’

De Boer kreeg daarom niet alleen de publieksprijs, gesponsord door Gallagher, maar ook de motivatieprijs. Deze prijs in de vorm van de Gouden Grasspriet werd gesponsord door ForFarmers en gaat eveneens naar De Boer, die het bedrijf runt samen met haar partner Klaas-Jan Mulder.

Experimenteren met kruidenrijk grasland

Piet van Dijk was de derde finalist van de verkiezing Beste Graslandboer. De melkveehouder uit Polsbroek werkt volgens de jury uiterst succesvol aan zijn graslandmanagement op basis van ervaring en vakmanschap. ‘Het is bijzonder hoe hij op veengrond met een hoog waterpeil bijna 4000 weide-uren realiseert en succesvol experimenteert met kruidenrijk grasland.’ Van Dijk melkt in Polsbroek samen met zijn dochter Hanneke en schoonzoon Rens 90 melk- en kalfkoeien op 37 hectare grasland.

Alle finalisten kregen van sponsor CRV een uitgebreid pakket aangeboden waaronder een kalverbodywarmer.

Verkiezing terugkijken

Tijdens het webinar vertelde Van Dijk nog uitgebreid over zijn ervaringen met kruidenrijk grasland. Hij experimenteert met verschillende samenstellingen van de mengsels, omdat voldoende draagkracht in het land houden een uitdaging is.

Wil je de spannende ontknoping zien van de verkiezing? Of de tips van Van Dijk horen die hij geeft aan veehouders die aan de slag willen met kruidenrijk grasland? Kijk dan hieronder het webinar terug.