Verteerbaarheid houdt stand binnen eerste snede


De eerste snede verschilt in kwaliteit door de verschillende maaimomenten
dinsdag, 2 juli, 2019

Uit onderzoek van Eurofins Agro blijkt dat er veel verschillen zitten in eiwitkwaliteit van de eerste snede. Dit komt door de verschillende maaimomenten van de eerste snede.

Volgens Eurofins is de eerste snede in drie etappes gemaaid. Het grootste deel werd gedaan rond Pasen, de rest in de eerste week van mei en in de tweede helft van mei. De kuilen die later gemaaid zijn, hebben met een hoger percentage pensbestendig eiwit. Dit komt doordat deze kuilen met een hoger drogestofpercentage zijn ingekuild en doordat het percentage oplosbaar ruw eiwit lager ligt. Zo was het percentage oplosbaar ruw eiwit in april 69 procent en in half mei gedaald naar 61 procent.

Weinig verhouting

De verschillende maaimomenten hebben volgens Eurofins niet geleid tot grote verschillen in verteerbaarheid. Door de lage temperaturen dit voorjaar is er weinig verhouting opgetreden in het gras. In april was de verteerbaarheid 82 procent, en deze is richting eind mei slechts tot 80 procent gedaald.


0 reacties

De eerste snede verschilt in kwaliteit door de verschillende maaimomenten
dinsdag, 2 juli, 2019

Uit onderzoek van Eurofins Agro blijkt dat er veel verschillen zitten in eiwitkwaliteit van de eerste snede. Dit komt door de verschillende maaimomenten van de eerste snede.

Volgens Eurofins is de eerste snede in drie etappes gemaaid. Het grootste deel werd gedaan rond Pasen, de rest in de eerste week van mei en in de tweede helft van mei. De kuilen die later gemaaid zijn, hebben met een hoger percentage pensbestendig eiwit. Dit komt doordat deze kuilen met een hoger drogestofpercentage zijn ingekuild en doordat het percentage oplosbaar ruw eiwit lager ligt. Zo was het percentage oplosbaar ruw eiwit in april 69 procent en in half mei gedaald naar 61 procent.

Weinig verhouting

De verschillende maaimomenten hebben volgens Eurofins niet geleid tot grote verschillen in verteerbaarheid. Door de lage temperaturen dit voorjaar is er weinig verhouting opgetreden in het gras. In april was de verteerbaarheid 82 procent, en deze is richting eind mei slechts tot 80 procent gedaald.

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.