dinsdag, 16 september, 2014 Uit afgelopen winter gehouden onderzoek blijkt dat op 68 procent van de melkveebedrijven sprake is van een mycotoxinebesmetting. De meest schadelijke schimmelsoort in voer komt op 35 procent van de bedrijven sterk tot zeer sterk voor. Dat blijkt uit onderzoek op 130 melkveebedrijven waaraan Universiteit Utrecht, Eurolab Koch, Van Stad tot Wad Dierenartsen en DAP Beilen meewerkten. Vage problemenBedrijven met een sterke tot zeer sterke besmetting lopen het risico dat de schadelijke mycotoxine ‘gliotoxine’ wordt gevormd. In de humane medische wereld wordt deze stof gebruikt om het immuunsysteem plat te leggen. Volgens de betrokken dierenartsen kunnen vage problemen en tegenvallende resultaten wijzen op een mycotoxinebesmetting van het koppel wanneer andere mogelijke oorzaken als bvd zijn uitgesloten. Vaak zijn veel koeien in de veestapel langdurig dun op de mest. Analyse voor toxinebindersMycotoxinebesmetting is te voorkomen door de hoeveelheid ruw as te beperken, in te kuilen in schone sleufsilo’s, het gras goed te verdichten en de kuil met nieuw plastic af te dekken. Veehouders met toxineproblemen wordt aangeraden eerst een analyse te doen alvorens toxinebinders in te zetten. Meer over het onderzoek is te lezen in de bijlage VeeteeltGRAS, die vorige week bij de lezers van Veeteelt op de mat is gevallen.
1 reactie
|
Twee derde bedrijven heeft mycotoxine in kuilvoer
Uit afgelopen winter gehouden onderzoek blijkt dat op 68 procent van de melkveebedrijven sprake is van een mycotoxinebesmetting.
De meest schadelijke schimmelsoort in voer komt op 35 procent van de bedrijven sterk tot zeer sterk voor. Dat blijkt uit onderzoek op 130 melkveebedrijven waaraan Universiteit Utrecht, Eurolab Koch, Van Stad tot Wad Dierenartsen en DAP Beilen meewerkten.
Vage problemen
Bedrijven met een sterke tot zeer sterke besmetting lopen het risico dat de schadelijke mycotoxine ‘gliotoxine’ wordt gevormd. In de humane medische wereld wordt deze stof gebruikt om het immuunsysteem plat te leggen. Volgens de betrokken dierenartsen kunnen vage problemen en tegenvallende resultaten wijzen op een mycotoxinebesmetting van het koppel wanneer andere mogelijke oorzaken als bvd zijn uitgesloten. Vaak zijn veel koeien in de veestapel langdurig dun op de mest.
Analyse voor toxinebinders
Mycotoxinebesmetting is te voorkomen door de hoeveelheid ruw as te beperken, in te kuilen in schone sleufsilo’s, het gras goed te verdichten en de kuil met nieuw plastic af te dekken. Veehouders met toxineproblemen wordt aangeraden eerst een analyse te doen alvorens toxinebinders in te zetten.
Meer over het onderzoek is te lezen in de bijlage VeeteeltGRAS, die vorige week bij de lezers van Veeteelt op de mat is gevallen.
Reacties
Graag maak ik van de
REAGEER