Nederland telt 5000 hectare High Sugar Grass


High Sugar Grass bevat meer suiker en is daardoor smakelijk
dinsdag, 14 mei, 2019

Sinds 2017 is er in Nederland ongeveer 5000 hectare grasland ingezaaid met High Sugar Grass. Dat stelt Bert Jan van Dinter, directeur bij Van Dinter Semo.

‘High Sugar Grass heeft meer natuurlijke suikers. Daardoor is het smakelijker en zien we dat dankzij een betere energie-eiwitverhouding in de pens het melkeiwitgehalte hoger wordt.’

Veredeling op smaak

Het hogere suikergehalte is het gevolg van veredeling, zo legt Van Dinter uit. ‘High Sugar Grass is ontwikkeld in Groot-Brittannië, waar veredeling onder meer gericht is op smaak van gras, omdat er volop weidegang wordt toegepast. In West-Europa richten de veredelaars zich meer op hoge productie en roestresistentie.’

Wintervastheid

Eind jaren negentig zijn High Sugar Grass-rassen al in Nederland geïntroduceerd. Een echte opmars maakten ze niet, omdat de cijfers voor wintervastheid net voldoende waren. ‘Maar ook hier is verder op veredeld en de koude winters van 2012 en 2017 hebben de rassen hier prima doorstaan’, aldus Van Dinter.

Abergain en Aberchoice zijn de rassen die nu in Nederland worden vermarkt. ‘Het zijn rassen die voor zowel beweiden als maaien geschikt zijn. Dankzij de huidige aandacht voor meer en kwalitatief goed ruwvoer van eigen land merken we ook steeds meer belangstelling voor High Sugar Grass-rassen.’


0 reacties

High Sugar Grass bevat meer suiker en is daardoor smakelijk
dinsdag, 14 mei, 2019

Sinds 2017 is er in Nederland ongeveer 5000 hectare grasland ingezaaid met High Sugar Grass. Dat stelt Bert Jan van Dinter, directeur bij Van Dinter Semo.

‘High Sugar Grass heeft meer natuurlijke suikers. Daardoor is het smakelijker en zien we dat dankzij een betere energie-eiwitverhouding in de pens het melkeiwitgehalte hoger wordt.’

Veredeling op smaak

Het hogere suikergehalte is het gevolg van veredeling, zo legt Van Dinter uit. ‘High Sugar Grass is ontwikkeld in Groot-Brittannië, waar veredeling onder meer gericht is op smaak van gras, omdat er volop weidegang wordt toegepast. In West-Europa richten de veredelaars zich meer op hoge productie en roestresistentie.’

Wintervastheid

Eind jaren negentig zijn High Sugar Grass-rassen al in Nederland geïntroduceerd. Een echte opmars maakten ze niet, omdat de cijfers voor wintervastheid net voldoende waren. ‘Maar ook hier is verder op veredeld en de koude winters van 2012 en 2017 hebben de rassen hier prima doorstaan’, aldus Van Dinter.

Abergain en Aberchoice zijn de rassen die nu in Nederland worden vermarkt. ‘Het zijn rassen die voor zowel beweiden als maaien geschikt zijn. Dankzij de huidige aandacht voor meer en kwalitatief goed ruwvoer van eigen land merken we ook steeds meer belangstelling voor High Sugar Grass-rassen.’

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.