dinsdag, 6 april, 2021 Het eiwitgehalte in bijvoeding en het type beweidingssysteem hebben geen invloed op de grasopname. Dat blijkt uit onderzoeksresultaten uit twee beweidingsproeven die in 2016 en 2017 gedaan werden op de Dairy Campus. De twee beweidingssystemen die werden getest, roterend standweiden en stripgrazen, hadden geen invloed op de grasopname. Ook verschillende eiwitniveaus in het voer, met laag oeb, hoog oeb en hoog oeb en dve, hadden geen effect op grasopname van de koeien. Hogere melkopbrengst bij hoog oebEr werd echter niet alleen naar de grasopname gekeken, ook is de melkproductie en stikstofefficiëntie tijdens de proef bijgehouden. Zo blijkt dat een hoog OEB tot een hogere melkopbrengst en een hogere melkeiwitproductie leidde. Een hoog oeb met extra dve leidde niet tot een verdere verbetering. Jaar-tot-jaar effectenDe eiwitniveaus met hoog oeb leidden tot een verminderde stikstofefficiëntie vergeleken met een laag oeb. Daarnaast vonden de onderzoekers grote verschillen in ammoniak in de pens en de verteerbaarheid van organische stof tussen de experimenten. Dit wijst volgens de onderzoekers op sterke jaar-tot-jaar effecten in pensfermentatie en pensvertering, die niet in voedingswaarden waren terug te zien.
0 reacties
|
Grasopname niet beïnvloed door eiwitvoeding
Het eiwitgehalte in bijvoeding en het type beweidingssysteem hebben geen invloed op de grasopname. Dat blijkt uit onderzoeksresultaten uit twee beweidingsproeven die in 2016 en 2017 gedaan werden op de Dairy Campus.
De twee beweidingssystemen die werden getest, roterend standweiden en stripgrazen, hadden geen invloed op de grasopname. Ook verschillende eiwitniveaus in het voer, met laag oeb, hoog oeb en hoog oeb en dve, hadden geen effect op grasopname van de koeien.
Hogere melkopbrengst bij hoog oeb
Er werd echter niet alleen naar de grasopname gekeken, ook is de melkproductie en stikstofefficiëntie tijdens de proef bijgehouden. Zo blijkt dat een hoog OEB tot een hogere melkopbrengst en een hogere melkeiwitproductie leidde. Een hoog oeb met extra dve leidde niet tot een verdere verbetering.
Jaar-tot-jaar effecten
De eiwitniveaus met hoog oeb leidden tot een verminderde stikstofefficiëntie vergeleken met een laag oeb. Daarnaast vonden de onderzoekers grote verschillen in ammoniak in de pens en de verteerbaarheid van organische stof tussen de experimenten. Dit wijst volgens de onderzoekers op sterke jaar-tot-jaar effecten in pensfermentatie en pensvertering, die niet in voedingswaarden waren terug te zien.
REAGEER