Eiwitaanvoer grootste effect op percentage eiwit van eigen land


De eiwitbehoefte verlagen heeft meer effect dan het proberen de eiwitproductie per hectare te vergroten
vrijdag, 5 juli, 2019

Het verlagen van de eiwitaanvoer en eiwitbehoefte heeft het grootste effect op het percentage eiwit van eigen land.

De eiwitbehoefte verlagen heeft meer effect dan het proberen de eiwitproductie per hectare te vergroten. ‘Tussen bedrijven met een vergelijkbare eiwitproductie per hectare zien we verschillen in eiwitopname tot meer dan 300 kilo per hectare. Dat is bij eenzelfde gewasopbrengst al een verschil in eiwitbenutting van 8 procent’, zo duidt Barend Meerkerk van PPP-Agro Advies.

Terug naar 16 procent eiwit in het rantsoen

Meerkerk is samen met Bert Philipsen van Wageningen Livestock Research projectleider van het praktijkproject ‘Eiwit van eigen land. ‘Een eiwitpercentage in het rantsoen van 16 procent is in de praktijk een prima doelstelling’, vervolgt Meerkerk, die merkt dat voeradviseurs het spannend vinden om terug te gaan in eiwit. ‘Maar, we zagen het ook dit voorjaar, je kunt nog altijd prima melken wanneer het ureumgetal schommelt tussen de 17 en 20.’

Twee bedrijfstypen hebben moeite met percentage eiwit

Binnen de studiegroep blijken er twee typen bedrijven te zijn waar verhogen van het percentage eiwit van eigen land extra moeilijk is. ‘Aan de ene kant zijn dit de intensievere bedrijven op zandgrond die onvoldoende voereiwit zelf telen. Aan de andere kant zijn dit de extensievere grasbedrijven waar het lastig is om het hoge eiwitgehalte in het ruwvoer te benutten’, legt Meerkerk uit.

In het eerst juli nummer van Veeteelt is een uitgebreid verhaal te lezen over het percentage eiwit van eigen land.


0 reacties

De eiwitbehoefte verlagen heeft meer effect dan het proberen de eiwitproductie per hectare te vergroten
vrijdag, 5 juli, 2019

Het verlagen van de eiwitaanvoer en eiwitbehoefte heeft het grootste effect op het percentage eiwit van eigen land.

De eiwitbehoefte verlagen heeft meer effect dan het proberen de eiwitproductie per hectare te vergroten. ‘Tussen bedrijven met een vergelijkbare eiwitproductie per hectare zien we verschillen in eiwitopname tot meer dan 300 kilo per hectare. Dat is bij eenzelfde gewasopbrengst al een verschil in eiwitbenutting van 8 procent’, zo duidt Barend Meerkerk van PPP-Agro Advies.

Terug naar 16 procent eiwit in het rantsoen

Meerkerk is samen met Bert Philipsen van Wageningen Livestock Research projectleider van het praktijkproject ‘Eiwit van eigen land. ‘Een eiwitpercentage in het rantsoen van 16 procent is in de praktijk een prima doelstelling’, vervolgt Meerkerk, die merkt dat voeradviseurs het spannend vinden om terug te gaan in eiwit. ‘Maar, we zagen het ook dit voorjaar, je kunt nog altijd prima melken wanneer het ureumgetal schommelt tussen de 17 en 20.’

Twee bedrijfstypen hebben moeite met percentage eiwit

Binnen de studiegroep blijken er twee typen bedrijven te zijn waar verhogen van het percentage eiwit van eigen land extra moeilijk is. ‘Aan de ene kant zijn dit de intensievere bedrijven op zandgrond die onvoldoende voereiwit zelf telen. Aan de andere kant zijn dit de extensievere grasbedrijven waar het lastig is om het hoge eiwitgehalte in het ruwvoer te benutten’, legt Meerkerk uit.

In het eerst juli nummer van Veeteelt is een uitgebreid verhaal te lezen over het percentage eiwit van eigen land.

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.