woensdag, 13 november, 2013 De drogestofopname van een maiskuil neemt snel af wanneer de kuil vier dagen of langer aan de open lucht is blootgesteld. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Bonn. Bij een kuil die acht dagen open was, nam de drogestofopname met 60 tot 80 procent af. Bij luzerne en graskuil treden pas na zes dagen luchtblootstelling effecten op de kuilsamenstelling op. De onderzoekers kuilden voor het onderzoek snijmais in, gedurende 90 dagen in tonnen van 110 liter. Daarna werd de silage gedurende 0, 2, 4, 6 of 8 dagen aan de lucht blootgesteld. Na twee dagen blootstelling aan de lucht nam de hoeveelheid gisten en schimmels in de silage toe en stegen temperatuur en pH. Het melkzuur-, ethanol- en azijnzuurgehalte namen juist af. Toepasbaar voor melkveeDe proef met de drogestofopname van maissilage werd gedaan met geitenbokken, maar naar verwachting zijn de resultaten ook toepasbaar voor melkvee. 'De relatieve veranderingen in drogestofopname zijn bij geiten en melkkoeien waarschijnlijk vergelijkbaar', zo stellen de onderzoekers. Om dit vast te stellen zijn echter grotere hoeveelheden maissilage nodig.
0 reacties
|
Droge stofopname open maiskuil neemt snel af
De drogestofopname van een maiskuil neemt snel af wanneer de kuil vier dagen of langer aan de open lucht is blootgesteld.
Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Bonn. Bij een kuil die acht dagen open was, nam de drogestofopname met 60 tot 80 procent af. Bij luzerne en graskuil treden pas na zes dagen luchtblootstelling effecten op de kuilsamenstelling op.
De onderzoekers kuilden voor het onderzoek snijmais in, gedurende 90 dagen in tonnen van 110 liter. Daarna werd de silage gedurende 0, 2, 4, 6 of 8 dagen aan de lucht blootgesteld. Na twee dagen blootstelling aan de lucht nam de hoeveelheid gisten en schimmels in de silage toe en stegen temperatuur en pH. Het melkzuur-, ethanol- en azijnzuurgehalte namen juist af.
Toepasbaar voor melkvee
De proef met de drogestofopname van maissilage werd gedaan met geitenbokken, maar naar verwachting zijn de resultaten ook toepasbaar voor melkvee. 'De relatieve veranderingen in drogestofopname zijn bij geiten en melkkoeien waarschijnlijk vergelijkbaar', zo stellen de onderzoekers. Om dit vast te stellen zijn echter grotere hoeveelheden maissilage nodig.
REAGEER