Versgrasupdate: veel variatie in graskwaliteit

Suikerrijk gras leidt niet tot pensverzuring
donderdag, 2 juni, 2022

Er zijn regionaal flinke verschillen in de kwaliteit van het gras. Dat blijkt uit de versgrasanalyses van deze week.

‘Normaal gesproken daalt in deze periode het aandeel eiwit en blijft het suikerrijke gras smakelijk’, zo analyseert Wilfried van Straalen de grascijfers. Van Straalen is actief voor De Schothorst als senior-consultant en onderzoeker rundvee. ‘Dat in sommige regio’s, zoals bijvoorbeeld de polders en het noorden, het ruweiwitgehalte hoog is, komt wellicht doordat het lang koud bleef en er weinig neerslag was. Het gras kon daardoor de meststoffen niet eerder benutten. Nu er regen is gevallen en het warmer is, maakt het gras een inhaalslag.’

Suikerrijk gras geen invloed op pensverzuring

Een hoog suikergehalte zorgt ervoor dat koeien het gras graag opnemen. ‘Die hoge voeropname leidt vervolgens weer tot een hogere melkproductie’, zo beantwoordt Van Straalen de vraag of er van het huidige gras goed gemolken kan worden. ‘Veel suikerrijk gras wordt wel eens in verband gebracht met een vergrote kans op pensverzuring en daling van het melkvet. Maar dat is een misverstand, zo blijkt uit recent onderzoek. Veel suiker zorgt voor meer boterzuur, dat juist gemakkelijk als energiebron wordt opgenomen door de penswand. Het is de bijvoeding van veel zetmeel waardoor meer propionzuur wordt gevormd. Dat zorgt ervoor dat het vetgehalte onder druk komt en de kans op pensverzuring toeneemt.’

Bijvoeren vergroot de opname

Dat betekent volgens Van Straalen overigens niet dat je niet hoeft bij te voeren. ‘Juist het bijvoeren van bijvoorbeeld snijmais tijdens de weideperiode zorgt voor een betere benutting en vooral ook een hogere totale voeropname. Als koeien al het ruwvoer uit weidegras moeten halen, moeten ze erg veel werk verrichten voor een hoge opname. Bijvoeren vergroot dan de totale opname en daarmee de melkproductie.’

Vroege tweede snede

Er wordt in sommige regio’s al gewerkt aan de tweede snede. ‘Die zal van goede kwaliteit zijn’, verwacht Van Straalen. ‘Het gras is nog relatief jong. Vorig jaar op 2 juni waren we hier op ons proefbedrijf in de Flevopolder de eerste snede aan het binnenhalen. Dat was een enorme hoeveelheid grof gras met lagere voederwaarden, waar we het hele jaar last van hebben gehad. Dit jaar wordt het gras veel jonger gemaaid en zullen de voederwaarden duidelijk hoger liggen.’

Tabel 1 – Bodemtemperatuur, grasgroei en graskwaliteit week 22

regio

bodemtemperatuur

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede < 1700 kg ds/ha

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede > 1700 kg ds/ha

ds-gehalte vers gras (%)*

ruw eiwit (g/kg ds)*

vem/kg ds*

suiker (g/kg ds)*

vcos*

Noord

13,8

72

85

17,6

230

1007

139

85,2

Oost

15

100

140

21,5

164

979

159

81,4

N.H./polders

13,5

37

157

12,2

311

1026

88

87,3

Midden

-

56

97

18,2

174

965

147

81,2

WEST

-

54

134

-

-

-

-

-

Zuid-West

16,6

96

129

-

-

-

-

-

Zuid-Limburg

-

-

-

26,9

157

980

179

81

Zuid

-

38

-

23,5

123

979

213

81,3

Bio Groningse Klei **

-

-

-

-

-

-

-

-

Bio Gelderse klei **

-

68

104

-

-

-

-

-

Bio Drentse zandgrond

-

-

-

15,0

147

976

148

81,3

Bio Flevoland zeeklei

-

-

-

17,8

174

941

127

80,7

Bronnen: ABZ Diervoeding, Agrifirm (Grasmonitor), CAV Den Ham, De Heus (kijkopgras.nl), De Samenwerking (Weidewijzer), Schothorst Feed Research, ForFarmers (VersGrasMonitor), AgruniekRijnvallei, Voergroep Zuid, Eurofins Agro, Grip op Gras, Groeikracht, KTC Zegveld, Aeres Hogeschool, LNV-programma Integraal Aanpakken en Wageningen Livestock Research

Data biologische bedrijven met ** afkomstig van De Heus (kijkopgras.nl). Data van biologische bedrijven zonder ** afkomstig van LNV-programma Integraal aanpakken.

*  =  > 1700 kg ds/ha

 

 

Kwaliteitsverloop van het gras 2022

 

Vem

Ruw eiwit

Suiker

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.