
Dalende cijfers voor vem, verteerbaarheid en suiker en een redelijk eiwitgehalte.
De kwaliteit en vooral de stagnerende groei van gras maken de huidige grasperiode ‘uitdagend’, zo constateert Theo van der Weiden, coördinator van Kijk op gras bij De Heus Voeders. ‘Het suiker is momenteel lager dan vorig jaar, waardoor je je wel gaat afvragen of het nog wel smakelijk genoeg voor de koeien blijft. Omdat het droog is, blijven ze het nog wel eten, maar je moet wel goed de drogestofopname in de gaten houden.’
Bestendig eiwit
Die opname uit het verse gras in het land wordt steeds lastiger omdat er maar weinig bij groeit door de droogte. Het gras schiet bovendien gemakkelijk in de aar. ‘Door de oppervlakte van de beweidbare percelen te vergroten kan je het aanbod nog wat bijsturen, maar het betekent vaak vooral meer bijvoeren van een volledig rantsoen op stal.’ De eerste snede met de hoge suikerwaarden kan daarvoor prima ingezet worden aldus Van der Weiden. Het eiwit dat afkomstig is uit het verse gras is volgens de grasspecialist wel bestendig eiwit. ‘Er gaat weinig eiwit verloren, je ziet dat de ureumgehaltes zomaar 2 tot 3 punten lager zijn dan vorig jaar.’
Nadenken over tweede helft
Volgens Van der Weiden is dit nu ook een moment om vooruit te kijken naar de tweede helft van het weideseizoen. ‘Ga je bij een hernieuwde grasgroei straks weer volop weiden, of zet je de maaier erin om te gaan kuilen of te gaan stalvoeren? Hoeveel bemestingsruimte is er nog en op welke percelen zet je die mest in? Het is nu een mooi moment om daar goed over na te denken.’ Van der Weiden ziet afgelopen paar jaar een voorzichtige opmars van stalvoeren, maar hij adviseert daar niet te licht over te denken. ‘Het is een dagelijks terugkerende bezigheid waarbij je alleen maar kwalitatief en hoogwaardig gras naar de stal wil halen. Dat vraagt ook om de juiste bemesting en juiste planning.’
Tabel 1 – Bodemtemperatuur, grasgroei en graskwaliteit week 30.
regio | bodemtemperatuur | grasgroei (kg ds/ha/dag) | grasgroei (kg ds/ha/dag) | ds-gehalte vers gras (%)* | ruw eiwit (g/kg ds)* | vem/kg ds* | suiker (g/kg ds)* | vcos* |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Noord | 19,4 | 36 | 48 | 22,1 | 185 | 886 | 92 | 77,1 |
Oost | - | 41 | - | 22,9 | 205 | 884 | 89 | 75,9 |
N.H./polders | 18,0 | 63 | - | - | - | - | - | - |
Midden | 21,7 | 41 | 21,3 | 201 | 929 | 107 | 78,9 | |
West | 24 | 33 | 21,8 | 235 | 905 | 59 | 77,3 | |
Zuid-West | 21,7 | 30 | - | - | - | - | - | - |
Zuid-Limburg | - | - | - | - | - | - | - | - |
Zuid | - | - | 53 | 22,6 | 196 | 920 | 92 | 77,7 |
Bio Groningse Klei | - | - | - | - | - | - | - | - |
Bio Gelderse klei | 64 | - | - | - | - | - | - | |
Bio Drentse zandgrond | - | - | - | 16,8 | 235 | 897 | 75 | 77,5 |
Bio Flevoland zeeklei | - | 19 | - | 20,5 | 165 | 866 | 89 | 75,2 |
Bronnen: ABZ Diervoeding, Agrifirm (Grasmonitor), CAV Den Ham, De Heus (kijkopgras.nl), De Samenwerking (Weidewijzer), Schothorst Feed Research, ForFarmers (VersGrasMonitor), AgruniekRijnvallei, Voergroep Zuid, Eurofins Agro, Grip op Gras, Groeikracht, KTC Zegveld, Aeres Hogeschool, LNV-programma Integraal Aanpakken en Wageningen Livestock Research. Data biologische bedrijven met ** afkomstig van De Heus (kijkopgras.nl). Data van biologische bedrijven zonder ** afkomstig van LNV-programma Integraal aanpakken. * = > 1700 kg ds/ha
REAGEER