Versgrasupdate: graskwaliteit blijft op hoog niveau

Het gras blijft smakelijk door veel suiker
Het gras blijft smakelijk door veel suiker
donderdag, 10 juni, 2021

Met 1000 vem, 130 gram suiker en waarden van rond de 180 gram ruw eiwit per kilogram droge stof blijft de kwaliteit van het weidegras op een hoog niveau. Dat blijkt uit de versgrasdata van deze week.

‘De waarden voor suiker en vem liggen iets hoger dan het meerjaarlijkse gemiddelde. Je ziet ook dat de verteerbaarheid nog hoog is voor de tijd van het jaar en daarmee kun je van dit gras prima melken’, zo duidt Wilfried van Straalen, senioronderzoeker en consultant herkauwers bij De Schothorst de cijfers. ‘Het lijkt wel of het gras qua fysiologische samenstelling een maand achterloopt. Het voorjaar kwam traag op gang en dat zie je nu nog terug.’

Het ruw eiwit ligt wel iets lager dan gangbaar zo vertelt Van Straalen. ‘Maar een lagere eiwitwaarde in vers gras is gunstig voor de stikstofbenutting. Het ureumgetal in de melk zal met dit gras niet te snel oplopen.’

Late eerste snede met veel bladmassa

Door de vele regen in mei stelde ook De Schothorst het maaien steeds uit. ‘We hebben hier in de Flevopolder pas vorige week kunnen kuilen. Dat is een maand later dan normaal. We hebben twee snedes in één geoogst, maar doordat er veel blad was gevormd, bleef het gras jong en kwalitatief goed’, aldus Van Straalen.

Op het onderzoeksbedrijf De Schothorst wordt de gewasopbrengst gewogen. Daaruit bleek dat de gemiddelde opbrengst op 12,5 ton product per hectare lag. Bij een verwachte drogestofpercentage van 40 tot 50 procent betekent dit meer dan 5 ton droge stof per hectare.

Er resteert nu wel een witte stoppel, waar de hergroei nu voorzichtig begint, zo constateert Van Straalen. ‘Het zal nog wel een paar weken duren voordat daar een weidesnede staat.’   

Tabel 1 – Bodemtemperatuur, grasgroei en graskwaliteit week 23

regio

bodemtemperatuur

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede < 1700 kg ds/ha

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede > 1700 kg ds/ha

ds-gehalte vers gras (%)*

ruw eiwit (g/kg ds)*

vem/kg ds*

suiker (g/kg ds)*

vcos*

Noord

17

69

124

15,6

196

1002

140

83,8

Oost

-

-

138

18,5

205

1003

128

83,9

N.H./polders

-

32

-

-

-

-

-

-

Midden

16

54

125

19,1

148

965

166

81,3

Zuid-West

18

-

-

17,1

175

983

127

83,4

Zuid-Limburg

-

-

-

16,3

321

1028

120

85,3

Zuid

-

72

-

16,1

197

1010

131

83,8

Bio Friese zandgrond

-

-

-

18,3

166

995

178

82,2

Bio Gelderse klei

-

121

18,7

198

946

103

80,8

Bio Drentse zandgrond

-

-

-

-

-

-

-

-

Bio Flevoland zeeklei

-

39

-

-

-

-

-

-

Bronnen: ABZ Diervoeding, Agrifirm (Grasmonitor), CAV Den Ham, De Heus (kijkopgras.nl), De Samenwerking (Weidewijzer), Schothorst Feed Research, ForFarmers (VersGrasMonitor), AgruniekRijnvallei, Voergroep Zuid, Eurofins Agro, Grip op Gras, Groeikracht, KTC Zegveld, Aeres Hogeschool, LNV-programma Integraal Aanpakken en Wageningen Livestock Research. Data biologische bedrijven met ** afkomstig van De Heus (kijkopgras.nl). Data van biologische bedrijven zonder ** afkomstig van LNV-programma Integraal aanpakken.

* > 1700 kg ds/hectare

Kwaliteitsverloop van het gras 2021

 

Vem

Ruw eiwit

Suiker

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.