Versgrasupdate: gevolgen van regenachtige week nog zichtbaar

Smakelijk gras aanbieden is zeker nu belangrijk
donderdag, 22 juli, 2021

De langdurige regenperiode van vorige week is zichtbaar in de versgrascijfers. Het drogestofpercentage van het verse gras is laag, het eiwitgehalte bovengemiddeld en de suikerwaarden zijn aan de lage kant, zo blijkt uit de versgrasupdate.

‘Door de donkere periode heeft de grasplant vorige week weinig suiker aangemaakt. Maar inmiddels verwacht ik dat door het zonnige weer van afgelopen dagen het suikergehalte zomaar 30 gram kan zijn gestegen’, zo verduidelijkt Johan Absil, specialist rundveehouderij bij Voergroep Zuid. Minder suiker maakt het gras minder smakelijk en daarom is het volgens Absil belangrijk om te proberen etgroen aan te blijven bieden. 

Dankzij het mooie weer van afgelopen dagen is er volop gras gekuild. ‘Het is een bijzonder jaar: er wordt nu zowel de tweede, de derde als ook al de vierde snede gekuild. De verschillen zijn enorm. Boeren die in het voorjaar vroeg kuilden, lopen nu echt voorop in aantallen snedes.’

Natte kuilen eerder voeren

De percelen die vroeg zijn gemaaid, zijn snelle kuilen, zo weet Absil. ‘De laat gemaaide percelen daarentegen zijn meer verhout en trager, waarbij een snellere graskuil voor evenwicht kan zorgen. Veehouders met deze trage kuilen doen er goed aan komende snedes korter te maaien.’

Sommige veehouders die krap zaten in het ruwvoer, zijn al gestart met de eerste snede kuilgras te voeren. ‘Dat zijn vaak de nattere kuilen, die variëren van 18 tot 30 procent droge stof. Die kuilen moet je niet te lang laten conserveren omdat het eiwit steeds onbestendiger wordt. Gelukkig is de opname ervan wel goed.’

Bruin gras door overstroming van de Maas

In de regio waar Absil werkt, zijn ook diverse veehouders getroffen door de wateroverlast van het buiten de oevers treden van de Maas. ‘Net zo snel als  het water opkwam, gaat het water ook weer weg’, aldus Absil. ‘Op graspercelen die in de stroming zaten, is niet zo veel slik en zand achtergebleven. Maar waar het water stil heeft gestaan, daar is het gras bruin en vies.’ Als dat gras nog enigszins lang is, dan rest er volgens Absil maar één mogelijkheid: opruimen. ‘Dat gras gaat stinken, dat vreet ook het jongvee niet. Het beste is om dat gras te maaien en op een hoop te rijden en er compost van te maken. Dan kan het gras weer schoon van start.’

Tabel 1 – Bodemtemperatuur, grasgroei en graskwaliteit week 29

regio

bodemtemperatuur

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede < 1700 kg ds/ha

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede > 1700 kg ds/ha

ds-gehalte vers gras (%)*

ruw eiwit (g/kg ds)*

vem/kg ds*

suiker (g/kg ds)*

vcos*

Noord

21

26

-

17,0

204

960

108

82,3

Oost

-

-

56

16,6

190

929

104

78,8

N.H./polders

-

-

-

-

-

-

-

-

Midden

19

22

27

17,8

210

971

122

81,7

Zuid-West

19

56

-

12,4

212

915

61

79,5

Zuid-Limburg

-

-

13

16,5

203

1001

169

83,6

Zuid

-

-

-

16,6

206

972

117

81,6

Bio Friese zandgrond

-

-

-

20,1

162

945

145

79,9

Bio Gelderse klei

-

-

-

-

-

-

-

-

Bio Drentse zandgrond

-

-

-

16,8

162

886

97

74,8

Bio Flevoland zeeklei

-

-

-

16,2

196

937

87

80,1

Bronnen: ABZ Diervoeding, Agrifirm (Grasmonitor), CAV Den Ham, De Heus (kijkopgras.nl), De Samenwerking (Weidewijzer), Schothorst Feed Research, ForFarmers (VersGrasMonitor), AgruniekRijnvallei, Voergroep Zuid, Eurofins Agro, Grip op Gras, Groeikracht, KTC Zegveld, Aeres Hogeschool, LNV-programma Integraal Aanpakken en Wageningen Livestock Research. Data biologische bedrijven met ** afkomstig van De Heus (kijkopgras.nl). Data van biologische bedrijven zonder ** afkomstig van LNV-programma Integraal aanpakken.

* > 1700 kg ds/hectare

Kwaliteitsverloop van het gras 2021

 

Vem

Ruw eiwit

Suiker

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.