donderdag, 23 februari, 2017 Glazig staarden de koeien me aan. Ondanks de smakelijke weide met grasklaver zetten ze hun bek niet aan de grond. Sterker nog, ze liepen gewoon met mij weer terug de stal in. Daar sta je dan met je zorgvuldig uitgedachte beweidingsplan. Dit overkwam me als nieuwe weider vorig jaar meerdere malen en dat was geen leuke ervaring. Ik zag de melkproductie teruglopen van 30 tot 32 liter melk per koe per dag naar 24 of 25 liter melk. Die daling loopt me tot op de dag van vandaag voor de voeten. Niet alleen omdat ik de koeien er qua productie nog steeds niet bij heb, maar ook ten aanzien van het melkverminderingsplan van FrieslandCampina werkt dit nu in mijn nadeel. Enthousiaste startMijn vrouw Yvonne en ik waren vorig jaar nog wel zo enthousiast begonnen, te enthousiast kunnen we nu wel zeggen. Vanwege een bedrijfsverplaatsing hadden we onze koeien een paar jaar niet geweid. Terwijl we daar beiden – zeker ook uit oogpunt van imago – wel een warm voorstander van zijn. Daarom sloten we ons aan bij het netwerk van nieuwe weiders van Ton Derks van DLV. We absorbeerden de tips en adviezen van hem en van vijf andere collega’s en maakten een mooi plan voor dagelijks omweiden. Half april gingen de deuren van de stal open. De man die voertDe start was veelbelovend. De oudere koeien begonnen op de huiskavel meteen lekker te grazen. Daarna moesten ze vanwege regen en sneeuw al snel weer een tijdje naar binnen. Op 12 mei, na de eerste snede, begonnen we opnieuw, op het frisse etgroen. Ik nam ze mee de wei in, maar zeker een kwart van de koeien liep weer met me terug de stal in. Ik ben voor hen toch de man die ze voert in de stal. Maar ook de koeien die wel bleven grazen, haalden de weken erna de 6 kilo droge stof per dag lang niet. Weidezout over het landDaarna ga je van alles proberen. Volop voeren in de stal, het lekkerste etgroen opzoeken, op enig moment ging ik zelfs met trekker en kunstmeststrooier vol zout het land op om het gras maar smakelijker te maken. Het werkte allemaal averechts, de opgelopen achterstand werd alleen maar groter.’ Deeltijdweidegang als opstapDit jaar gaan we het anders aanpakken. De verse koeien blijven binnen, we gaan nu alleen de oudmelkte koeien, de droge koeien, de pinken en het jongvee weiden. Wat we namelijk in het netwerk Nieuwe Weiders hebben geleerd, is dat de veehouder die zijn koeien al jaren binnen had, maar zijn jongvee altijd volop heeft laten weiden, als enige wel goede resultaten boekte. Zijn koeien snapten het weiden direct, dat liep als een trein. Voor mij het bewijs van jong geleerd, oud gedaan. Zo gaan wij het nu ook doen: dit jaar deeltijdweidegang, waarbij we het jongvee en de pinken leren weiden, als opstap naar volledige weidegang over één of twee jaar. Het komende grasseizoen maken we u via een aantal blogs en filmpjes graag deelgenoot van onze ervaringen.
0 reacties
|
Jong geleerd is oud gedaan
Glazig staarden de koeien me aan. Ondanks de smakelijke weide met grasklaver zetten ze hun bek niet aan de grond. Sterker nog, ze liepen gewoon met mij weer terug de stal in. Daar sta je dan met je zorgvuldig uitgedachte beweidingsplan.
Dit overkwam me als nieuwe weider vorig jaar meerdere malen en dat was geen leuke ervaring. Ik zag de melkproductie teruglopen van 30 tot 32 liter melk per koe per dag naar 24 of 25 liter melk. Die daling loopt me tot op de dag van vandaag voor de voeten. Niet alleen omdat ik de koeien er qua productie nog steeds niet bij heb, maar ook ten aanzien van het melkverminderingsplan van FrieslandCampina werkt dit nu in mijn nadeel.
Enthousiaste start
Mijn vrouw Yvonne en ik waren vorig jaar nog wel zo enthousiast begonnen, te enthousiast kunnen we nu wel zeggen. Vanwege een bedrijfsverplaatsing hadden we onze koeien een paar jaar niet geweid. Terwijl we daar beiden – zeker ook uit oogpunt van imago – wel een warm voorstander van zijn. Daarom sloten we ons aan bij het netwerk van nieuwe weiders van Ton Derks van DLV. We absorbeerden de tips en adviezen van hem en van vijf andere collega’s en maakten een mooi plan voor dagelijks omweiden. Half april gingen de deuren van de stal open.
De man die voert
De start was veelbelovend. De oudere koeien begonnen op de huiskavel meteen lekker te grazen. Daarna moesten ze vanwege regen en sneeuw al snel weer een tijdje naar binnen. Op 12 mei, na de eerste snede, begonnen we opnieuw, op het frisse etgroen. Ik nam ze mee de wei in, maar zeker een kwart van de koeien liep weer met me terug de stal in. Ik ben voor hen toch de man die ze voert in de stal. Maar ook de koeien die wel bleven grazen, haalden de weken erna de 6 kilo droge stof per dag lang niet.
Weidezout over het land
Daarna ga je van alles proberen. Volop voeren in de stal, het lekkerste etgroen opzoeken, op enig moment ging ik zelfs met trekker en kunstmeststrooier vol zout het land op om het gras maar smakelijker te maken. Het werkte allemaal averechts, de opgelopen achterstand werd alleen maar groter.’
Deeltijdweidegang als opstap
Dit jaar gaan we het anders aanpakken. De verse koeien blijven binnen, we gaan nu alleen de oudmelkte koeien, de droge koeien, de pinken en het jongvee weiden. Wat we namelijk in het netwerk Nieuwe Weiders hebben geleerd, is dat de veehouder die zijn koeien al jaren binnen had, maar zijn jongvee altijd volop heeft laten weiden, als enige wel goede resultaten boekte. Zijn koeien snapten het weiden direct, dat liep als een trein. Voor mij het bewijs van jong geleerd, oud gedaan.
Zo gaan wij het nu ook doen: dit jaar deeltijdweidegang, waarbij we het jongvee en de pinken leren weiden, als opstap naar volledige weidegang over één of twee jaar. Het komende grasseizoen maken we u via een aantal blogs en filmpjes graag deelgenoot van onze ervaringen.
REAGEER