FrieslandCampina verruimt norm voor vriespunt


FrieslandCampina houdt er rekening mee dat verhoging van het vriespunt vaker zal voorkomen
dinsdag, 14 januari, 2020

FrieslandCampina heeft per 1 januari van dit jaar de norm voor vriespunt verruimd. Veehouders krijgen pas te maken met kortingspunten voor kwaliteit als het rekenkundig maandgemiddelde hoger is dan –0,515°C en minimaal één enkelvoudige meting in die maand hoger dan –0,510°C uitvalt.

Dit blijkt uit de publicatie van de aanpassingen van de reglementen van de coöperatie die leden-veehouders hebben ontvangen.

Enkelvoudig –0,510°C

FrieslandCampina verhoogde in 2015 nog de norm voor vriespunt van –0,505 naar –0,515°C.  Vanaf 1 januari krijgen veehouders pas te maken met kortingspunten als niet alleen het rekenkundig maandgemiddelde hoger is dan –0,515, maar ook minimaal één enkelvoudig vriespunt in die maand hoger is dan –0,510.

Voorbereid op spreiding

Aanleiding voor deze aanpassing is de situatie van afgelopen zomer, toen veel meer bedrijven dan normaal te maken hadden met een verhoging van het vriespunt.

Uit onderzoek, dat het COKZ in samenwerking met Wageningen Food Research in opdracht van NZO uitvoerde, kwam naar voren dat technische oorzaken voor deze verhoging kunnen worden uitgesloten. FrieslandCampina houdt er dan ook rekening mee dat de vriespuntverhoging die afgelopen zomer optrad, in de toekomst vaker te zien al zijn. Om hierop voorbereid te zijn is de normering aangepast.


0 reacties

FrieslandCampina houdt er rekening mee dat verhoging van het vriespunt vaker zal voorkomen
dinsdag, 14 januari, 2020

FrieslandCampina heeft per 1 januari van dit jaar de norm voor vriespunt verruimd. Veehouders krijgen pas te maken met kortingspunten voor kwaliteit als het rekenkundig maandgemiddelde hoger is dan –0,515°C en minimaal één enkelvoudige meting in die maand hoger dan –0,510°C uitvalt.

Dit blijkt uit de publicatie van de aanpassingen van de reglementen van de coöperatie die leden-veehouders hebben ontvangen.

Enkelvoudig –0,510°C

FrieslandCampina verhoogde in 2015 nog de norm voor vriespunt van –0,505 naar –0,515°C.  Vanaf 1 januari krijgen veehouders pas te maken met kortingspunten als niet alleen het rekenkundig maandgemiddelde hoger is dan –0,515, maar ook minimaal één enkelvoudig vriespunt in die maand hoger is dan –0,510.

Voorbereid op spreiding

Aanleiding voor deze aanpassing is de situatie van afgelopen zomer, toen veel meer bedrijven dan normaal te maken hadden met een verhoging van het vriespunt.

Uit onderzoek, dat het COKZ in samenwerking met Wageningen Food Research in opdracht van NZO uitvoerde, kwam naar voren dat technische oorzaken voor deze verhoging kunnen worden uitgesloten. FrieslandCampina houdt er dan ook rekening mee dat de vriespuntverhoging die afgelopen zomer optrad, in de toekomst vaker te zien al zijn. Om hierop voorbereid te zijn is de normering aangepast.

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.