Melkeiwit minstens zo duurzaam als plantaardig eiwit


Een mens moet veel meer plantaardige drank drinken om de voedingswaarde van een glas melk binnen te krijgen
woensdag, 26 mei, 2021

Anders dan vaak wordt gesuggereerd is de CO2-voetafdruk van de productie van eiwitdranken uit soja, amandelen, haver of erwten helemaal niet lager dan die van de productie van volle koeienmelk.

Dit komt naar voren uit een artikel in het vakblad voor de voedingsmiddelenindustrie, geschreven door Peter de Jong, lector bij van Hogeschool Van Hall Larenstein en onderzoeker bij Nizo Food Research en Meike de Vries van de onderzoeksafdeling van voedingsconcern Nestlé. Zij stellen dat de vergelijking tussen de voetafdruk van plantaardig en dierlijk eiwit vaak niet eerlijk wordt gemaakt.

Melkeiwit hoogwaardiger

Voor een eerlijke vergelijking moet bijvoorbeeld rekening worden gehouden met verschillen in de hoeveelheid eiwit die voor de mens beschikbaar komt. In deze vergelijking is de CO2-voetafdruk van een kilo eiwit uit sojamelk iets hoger dan die van een kilo eiwit uit volle melk. Maar voor eiwit uit havermelk is de voetafdruk wel vier keer zo hoog. Daarbij komt nog dat de eiwitkwaliteit, dat wil zeggen de voedingswaarde voor de mens, in volle melk veel hoger is dan de eiwitkwaliteit in plantaardige dranken. Een mens moet dus veel meer plantaardig eiwit consumeren voor dezelfde voedingswaarde.

Koemelk rijker voedingsmiddel

Nog eerlijker wordt de vergelijking als naast eiwit ook andere belangrijke voedingstoffen als vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen worden meegenomen. Ook deze vergelijking pakt voor volle melk gunstig uit. Amandelmelk scoort een vergelijkbare voedingswaarde, maar soja- en havermelk zijn veel minder rijke voedingsmiddelen dan volle koemelk.

Minder verspilling

Bij het bepalen van de duurzaamheid van eiwit moet ook worden meegenomen hoeveel grondstof nodig is om 1 gram eiwit effectief in de mens te krijgen. Dit heeft met name te maken met verspilling in de keten. Deze bedraagt in de zuivelketen ongeveer 13 procent, terwijl dit bij de verwerking van zaden 20 en bij de verwerking van granen wel 40 procent is. Daarnaast vraagt de winning van plantaardig eiwit veel bewerkingen.

 


2 reacties

Een mens moet veel meer plantaardige drank drinken om de voedingswaarde van een glas melk binnen te krijgen
woensdag, 26 mei, 2021

Anders dan vaak wordt gesuggereerd is de CO2-voetafdruk van de productie van eiwitdranken uit soja, amandelen, haver of erwten helemaal niet lager dan die van de productie van volle koeienmelk.

Dit komt naar voren uit een artikel in het vakblad voor de voedingsmiddelenindustrie, geschreven door Peter de Jong, lector bij van Hogeschool Van Hall Larenstein en onderzoeker bij Nizo Food Research en Meike de Vries van de onderzoeksafdeling van voedingsconcern Nestlé. Zij stellen dat de vergelijking tussen de voetafdruk van plantaardig en dierlijk eiwit vaak niet eerlijk wordt gemaakt.

Melkeiwit hoogwaardiger

Voor een eerlijke vergelijking moet bijvoorbeeld rekening worden gehouden met verschillen in de hoeveelheid eiwit die voor de mens beschikbaar komt. In deze vergelijking is de CO2-voetafdruk van een kilo eiwit uit sojamelk iets hoger dan die van een kilo eiwit uit volle melk. Maar voor eiwit uit havermelk is de voetafdruk wel vier keer zo hoog. Daarbij komt nog dat de eiwitkwaliteit, dat wil zeggen de voedingswaarde voor de mens, in volle melk veel hoger is dan de eiwitkwaliteit in plantaardige dranken. Een mens moet dus veel meer plantaardig eiwit consumeren voor dezelfde voedingswaarde.

Koemelk rijker voedingsmiddel

Nog eerlijker wordt de vergelijking als naast eiwit ook andere belangrijke voedingstoffen als vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen worden meegenomen. Ook deze vergelijking pakt voor volle melk gunstig uit. Amandelmelk scoort een vergelijkbare voedingswaarde, maar soja- en havermelk zijn veel minder rijke voedingsmiddelen dan volle koemelk.

Minder verspilling

Bij het bepalen van de duurzaamheid van eiwit moet ook worden meegenomen hoeveel grondstof nodig is om 1 gram eiwit effectief in de mens te krijgen. Dit heeft met name te maken met verspilling in de keten. Deze bedraagt in de zuivelketen ongeveer 13 procent, terwijl dit bij de verwerking van zaden 20 en bij de verwerking van granen wel 40 procent is. Daarnaast vraagt de winning van plantaardig eiwit veel bewerkingen.

 

2 reacties


Reacties

Wij als boeren weten dit allang. Leuk om het hier te lezen , maar zet dit aub in de landelijke pers. En spreek dit af met rfc en lto dat die ieder een paar dagen later ook iets publiceren over dit onderwerp liefst nog met enkele recente onderzoeksresultaten erbij. Zo doen die 'groenen'dat ook! Maak een strategische agenda met gelijkgestemden.

Het is jammer dat wij boeren een industrie boven ons hebben hangen die ons verkeerd informeert en voorliegt, waar veel van de problemen vandaan komen. https://www.natuurenmilieu.nl/blog/plantaardige-melkvervangers/ Even heel simpel, wat is complexer? Soja -> koe -> melk Of Soja -> melk Die laatste natuurlijk. Helaas is dat niet wat wij willen horen, maar wel de realiteit.

REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.