Eetbaar-eiwitefficiëntie grasgevoerde koe is 350 procent


Melkkoeien maken van iedere kilo humaan consumeerbaar eiwit tussen de 1,26 en 3,59 kilo humaan consumeerbaar eiwit in de vorm van melk en vlees
maandag, 2 mei, 2022

Koeien op een extensief grasrantsoen maken ruim 3,5 kilo eiwit voor menselijke consumptie (eetbaar eiwit) van iedere kilo eetbaar eiwit die ze opnemen. Ze produceren dus veel meer humaan eetbaar eiwit in de vorm van melk en vlees dan dat ze humaan eetbaar eiwit consumeren.

Dit komt naar voren uit een berekening van de zogenaamde eetbaar-eiwitefficiëntie van de Belgische veehouderij, uitgevoerd door het Vlaamse onderzoeksinstituut ILVO in samenwerking met brancheorganisatie Belgian Feed Association (BFA).

Eetbaar-eiwitefficiëntie maisrantsoen 1,26

Volgens de berekeningen van het ILVO hebben Belgische melkkoeien die gevoerd worden met een extensief grasrantsoen een eetbaar-eiwitefficiëntie van 3,59. Dat wil zeggen dat ze iedere kilo eetbaar eiwit die ze opnemen omzetten in  3,59 kilo eetbaar eiwit in de vorm van melk en vlees. Ook koeien die een intensief maisrantsoen krijgen, aangevuld met hoogwaardig eiwit, produceren nog altijd meer eetbaar eiwit dan ze opnemen. De eetbaar-eiwitefficiëntie van deze dieren komt uit op 1,26. Voor koeien op een intensief grasrantsoen ligt dit kengetal op 1,81.

Ook vleesvee netto positief

Ook vleesvee op een extensief grasrantsoen produceert meer eetbaar eiwit dan het opneemt. Deze veehouderijtak haalt een eetbaar eiwitefficiëntie van 1,72. Voor vleesvee op een intensief maisrantsoen ligt dit kengetal op 1,09. Dat is lager dan dat van vleesvarkens (1,36) en leghennen (1,30), maar hoger dan dat van de als efficiënt te boek staande vleeskippen (0,96). De berekeningen zijn gebaseerd op de huidige gemiddeld gevoerde rantsoenen in België. Naarmate het aandeel eetbaar eiwit in het rantsoen afneemt, verbetert de eetbaar-eiwitwitefficiëntie.

Nieuw licht op discussie

Het is volgens de initiatiefnemers van de studie voor het eerst dat er op deze manier gekeken is naar de rol van de veehouderij in de productie van eiwit voor humane consumptie. De uitkomsten werpen een nieuw licht op de discussie over de eiwitcompetitie tussen mensen en landbouwhuisdieren.

 

 


2 reacties

Melkkoeien maken van iedere kilo humaan consumeerbaar eiwit tussen de 1,26 en 3,59 kilo humaan consumeerbaar eiwit in de vorm van melk en vlees
maandag, 2 mei, 2022

Koeien op een extensief grasrantsoen maken ruim 3,5 kilo eiwit voor menselijke consumptie (eetbaar eiwit) van iedere kilo eetbaar eiwit die ze opnemen. Ze produceren dus veel meer humaan eetbaar eiwit in de vorm van melk en vlees dan dat ze humaan eetbaar eiwit consumeren.

Dit komt naar voren uit een berekening van de zogenaamde eetbaar-eiwitefficiëntie van de Belgische veehouderij, uitgevoerd door het Vlaamse onderzoeksinstituut ILVO in samenwerking met brancheorganisatie Belgian Feed Association (BFA).

Eetbaar-eiwitefficiëntie maisrantsoen 1,26

Volgens de berekeningen van het ILVO hebben Belgische melkkoeien die gevoerd worden met een extensief grasrantsoen een eetbaar-eiwitefficiëntie van 3,59. Dat wil zeggen dat ze iedere kilo eetbaar eiwit die ze opnemen omzetten in  3,59 kilo eetbaar eiwit in de vorm van melk en vlees. Ook koeien die een intensief maisrantsoen krijgen, aangevuld met hoogwaardig eiwit, produceren nog altijd meer eetbaar eiwit dan ze opnemen. De eetbaar-eiwitefficiëntie van deze dieren komt uit op 1,26. Voor koeien op een intensief grasrantsoen ligt dit kengetal op 1,81.

Ook vleesvee netto positief

Ook vleesvee op een extensief grasrantsoen produceert meer eetbaar eiwit dan het opneemt. Deze veehouderijtak haalt een eetbaar eiwitefficiëntie van 1,72. Voor vleesvee op een intensief maisrantsoen ligt dit kengetal op 1,09. Dat is lager dan dat van vleesvarkens (1,36) en leghennen (1,30), maar hoger dan dat van de als efficiënt te boek staande vleeskippen (0,96). De berekeningen zijn gebaseerd op de huidige gemiddeld gevoerde rantsoenen in België. Naarmate het aandeel eetbaar eiwit in het rantsoen afneemt, verbetert de eetbaar-eiwitwitefficiëntie.

Nieuw licht op discussie

Het is volgens de initiatiefnemers van de studie voor het eerst dat er op deze manier gekeken is naar de rol van de veehouderij in de productie van eiwit voor humane consumptie. De uitkomsten werpen een nieuw licht op de discussie over de eiwitcompetitie tussen mensen en landbouwhuisdieren.

 

 

2 reacties


Reacties

Waar zijn de onderzoeksresultaten van Eetbaar-eiwitefficiëntie grasgevoerde koe is 350 procent? Zodat eenieder de conclusie kan verifiëren.

Hallo Dick, op de site Ilvo.vlaanderen.be/nieuws , daar kun je verder klikken naar het onderzoek. Of wellicht kun je deze link gebruiken: https://ilvo.vlaanderen.be/uploads/documents/Evaluatie-van-de-netto-bijdrage-van-de-Belgische-veehouderij-aan-de-eiwitvoorziening-voor-de-mens.pdf

REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.