De kloof tussen landbouw en natuur


Nadine Stemerdink-Bongen zou als boerin en natuurliefhebber de kloof tussen landbouw en natuur graag verkleinen
vrijdag, 25 september, 2020

Tijdens mijn vakantie in Nederland realiseerde ik mij gek genoeg het volgende: ik voelde een weerstand tegen de mooie natuur.

Wij liepen verschillende wandelroutes van Natuurmonumenten, onder andere op de Veluwe. Ik had het gevoel dat ik als boerin eigenlijk niet hardop kon zeggen dat de Nederlandse natuur erg mooi is en dat het zo bijzonder is dat er zo veel verschillende natuurgebieden zijn. Zulke uitspraken kunnen immers tegen de landbouw gebruikt worden. 

Landbouwgrond wordt natuur

Na de oorlog waren vooruitgang, welvaart en voedselzekerheid enorm belangrijk, maar dat ging ten koste van de natuur. Nu we weten dat stikstof een negatief effect heeft op de biodiversiteit, worden er nieuwe drastische besluiten genomen. Dit keer ten koste van de boer. Boeren raken veel goede landbouwgrond kwijt om natuur te creëren. Landbouwgrond wordt afgegraven en hierbij komt veel stikstof vrij. Op die afgegraven grond wordt geen stikstof meer vastgehouden. Daarnaast wordt landbouwgrond duur verkocht voor woning- en wegenbouw en zonneparken. Bij woning- en wegenbouw komt opnieuw stikstof vrij. 

Stikstof vastleggen in gewassen

Ook de media uiten zich negatief over de rol van landbouw in het stikstofdossier. Kranten koppen met ‘Te veel stikstofuitstoot op natuurgebieden door de landbouw’ of ‘Landbouw grootste stikstofproducent’. Dat is maar de halve waarheid, omdat juist boeren ook veel stikstof vastleggen in hun gewassen. Dit wordt vaak niet meegenomen in wetenschappelijke berekeningen. Het is daarom bij de burger niet bekend dat er ook minder stikstof wordt vastgehouden wanneer we de veestapel halveren en steeds meer landbouwgrond inleveren.

Kloof overbruggen

Toen ik dit overdacht, begreep ik waar mijn idee dat ik niet mag genieten van de mooie natuur vandaan komt. Ik voelde een kloof. En eigenlijk zou ik als boerin en natuurliefhebber deze kloof graag willen overbruggen. We moeten er samen voor zorgen dat boer en natuur weer hand in hand gaan voor een mooier Nederland!
 


3 reacties

Nadine Stemerdink-Bongen zou als boerin en natuurliefhebber de kloof tussen landbouw en natuur graag verkleinen
vrijdag, 25 september, 2020

Tijdens mijn vakantie in Nederland realiseerde ik mij gek genoeg het volgende: ik voelde een weerstand tegen de mooie natuur.

Wij liepen verschillende wandelroutes van Natuurmonumenten, onder andere op de Veluwe. Ik had het gevoel dat ik als boerin eigenlijk niet hardop kon zeggen dat de Nederlandse natuur erg mooi is en dat het zo bijzonder is dat er zo veel verschillende natuurgebieden zijn. Zulke uitspraken kunnen immers tegen de landbouw gebruikt worden. 

Landbouwgrond wordt natuur

Na de oorlog waren vooruitgang, welvaart en voedselzekerheid enorm belangrijk, maar dat ging ten koste van de natuur. Nu we weten dat stikstof een negatief effect heeft op de biodiversiteit, worden er nieuwe drastische besluiten genomen. Dit keer ten koste van de boer. Boeren raken veel goede landbouwgrond kwijt om natuur te creëren. Landbouwgrond wordt afgegraven en hierbij komt veel stikstof vrij. Op die afgegraven grond wordt geen stikstof meer vastgehouden. Daarnaast wordt landbouwgrond duur verkocht voor woning- en wegenbouw en zonneparken. Bij woning- en wegenbouw komt opnieuw stikstof vrij. 

Stikstof vastleggen in gewassen

Ook de media uiten zich negatief over de rol van landbouw in het stikstofdossier. Kranten koppen met ‘Te veel stikstofuitstoot op natuurgebieden door de landbouw’ of ‘Landbouw grootste stikstofproducent’. Dat is maar de halve waarheid, omdat juist boeren ook veel stikstof vastleggen in hun gewassen. Dit wordt vaak niet meegenomen in wetenschappelijke berekeningen. Het is daarom bij de burger niet bekend dat er ook minder stikstof wordt vastgehouden wanneer we de veestapel halveren en steeds meer landbouwgrond inleveren.

Kloof overbruggen

Toen ik dit overdacht, begreep ik waar mijn idee dat ik niet mag genieten van de mooie natuur vandaan komt. Ik voelde een kloof. En eigenlijk zou ik als boerin en natuurliefhebber deze kloof graag willen overbruggen. We moeten er samen voor zorgen dat boer en natuur weer hand in hand gaan voor een mooier Nederland!
 

3 reacties


Reacties

hallo .. in de blog van nadine kan ik mij helemaal vinden ook ik kan mij soms storen aan de gemaakte natuur/cultuur... terwijl ik ECHT van natuur hou !

Ik vermoed, dat deze mentale kloof tussen het van van "boer" en de natuur (maar ook het landschap) niet in de eerste plaats ontstaat vanuit de traditie van het landbouwvak zelf, maar onder de prestatie- en prijsdruk van de voedingsindustie die daar bovenop zit. Deze industrie bepaalt bijna àlles, voor de boeren, inclusief hoe ze moeten denken, hun gevoelsleven.... Er zijn extreem weinig boeren, die aan het eind van de levensmiddelen-keten staan. Wil zeggen, die rechtstreeks verkopen aan de consument, de lokale winkel/supermarkt (niet het supermarkt concern) of het restaurant. Als we DAT kunnen keren, is er een gigantische stap gezet... Food for Thought !

REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.