donderdag, 14 januari, 2021 Het meten van de variatie in de hartfrequentie van koeien in de transitieperiode, kan bijdragen aan het vroegtijdig opsporen van gezondheidsproblemen bij verse koeien. Dat stellen Duitse onderzoekers van het Leibniz-instituut in Dummerstorf in het vakblad Agrarheute. Stabiele hartfrequentie, hogere melkproductieBij de noodzakelijk aanpassingen van het lichaam rondom afkalven spelen volgens de onderzoekers een veelvoud aan regulatiemechanismen en hormonen een rol. Dat zorgt er voor dat het meten van enkele specifieke bloedwaarden weinig zegt over de gezondheidstoestand of voeropname van de koe. Daarentegen konden onderzoekers wel een relatie leggen tussen gezondheidstoestand en de hartfrequentievariabiliteit (HRV). Koeien met een stabiele HRV vier weken voor afkalven hadden minder stress, een hogere voeropname en uiteindelijk een hogere melkproductie. Patent aangevraagdDe onderzoekers zijn dusdanig zeker van hun bevindingen dat ze er al een patent op hebben aangevraagd. Maar voordat het praktijkrijp is, willen ze eerst een grootschalige praktijkproef opzetten.
0 reacties
|
Hartritme verraadt gezondheidstoestand verse koe
Het meten van de variatie in de hartfrequentie van koeien in de transitieperiode, kan bijdragen aan het vroegtijdig opsporen van gezondheidsproblemen bij verse koeien.
Dat stellen Duitse onderzoekers van het Leibniz-instituut in Dummerstorf in het vakblad Agrarheute.
Stabiele hartfrequentie, hogere melkproductie
Bij de noodzakelijk aanpassingen van het lichaam rondom afkalven spelen volgens de onderzoekers een veelvoud aan regulatiemechanismen en hormonen een rol. Dat zorgt er voor dat het meten van enkele specifieke bloedwaarden weinig zegt over de gezondheidstoestand of voeropname van de koe. Daarentegen konden onderzoekers wel een relatie leggen tussen gezondheidstoestand en de hartfrequentievariabiliteit (HRV). Koeien met een stabiele HRV vier weken voor afkalven hadden minder stress, een hogere voeropname en uiteindelijk een hogere melkproductie.
Patent aangevraagd
De onderzoekers zijn dusdanig zeker van hun bevindingen dat ze er al een patent op hebben aangevraagd. Maar voordat het praktijkrijp is, willen ze eerst een grootschalige praktijkproef opzetten.
REAGEER