Hittetolerantie-index ingevoerd bij Italiaanse stieren


Koeien verschillen in de mate waarin ze tolerant zijn tegen hittestress
dinsdag, 10 mei, 2022

Met het breken van hitterecords krijgen koeien vaker te maken met hittestress. Volgens Italiaans onderzoek is het mogelijk om door genetische selectie de tolerantie voor hittestress te vergroten.

Dat schrijft het Italiaanse vakblad Bianconero in een artikel over het onderzoek.

Erfelijkheidsgraad van 16 procent 

De onderzoekers hebben aan de hand van klimaatgegevens en productiegegevens van koeien gekeken in welke mate dieren verschillend reageren op hitte. Ze vonden inderdaad een verschil in onder meer de productie van dieren op hete dagen en zagen daarnaast dat er een erfelijkheidsgraad van 16 procent is. Dit maakt het mogelijk te selecteren op hittetolerantie.

Minder productiedaling

Verder zagen de onderzoekers dat de koeien die goed tegen hitte bestand zijn een kleiner seizoensverschil hebben in melkproductie. Bij de koeien met een hoge hittetolerantie daalde de productie met 2,7 kg melk per dag in de zomer ten opzichte van de winter. Voor koeien die hitte minder goed aankunnen is dit 3,6 kg.

Negatieve correlatie met melkproductie

Selectie op hittetolerantie hangt positief samen met uiergezondheid en vruchtbaarheid. Er is ook een correlatie met melkproductie, maar die is negatief. Momenteel is de index volgens de onderzoekers alleen nog gebaseerd op melkproductie, maar ze willen dit uitbreiden met andere eigenschappen, zoals celgetal en vruchtbaarheid. 

De hittetolerantie-index is voor alle in Italië geregistreerde stieren al beschikbaar, waarbij een index groter dan 100 een positief effect op hittetolerantie aangeeft.
 


0 reacties

Koeien verschillen in de mate waarin ze tolerant zijn tegen hittestress
dinsdag, 10 mei, 2022

Met het breken van hitterecords krijgen koeien vaker te maken met hittestress. Volgens Italiaans onderzoek is het mogelijk om door genetische selectie de tolerantie voor hittestress te vergroten.

Dat schrijft het Italiaanse vakblad Bianconero in een artikel over het onderzoek.

Erfelijkheidsgraad van 16 procent 

De onderzoekers hebben aan de hand van klimaatgegevens en productiegegevens van koeien gekeken in welke mate dieren verschillend reageren op hitte. Ze vonden inderdaad een verschil in onder meer de productie van dieren op hete dagen en zagen daarnaast dat er een erfelijkheidsgraad van 16 procent is. Dit maakt het mogelijk te selecteren op hittetolerantie.

Minder productiedaling

Verder zagen de onderzoekers dat de koeien die goed tegen hitte bestand zijn een kleiner seizoensverschil hebben in melkproductie. Bij de koeien met een hoge hittetolerantie daalde de productie met 2,7 kg melk per dag in de zomer ten opzichte van de winter. Voor koeien die hitte minder goed aankunnen is dit 3,6 kg.

Negatieve correlatie met melkproductie

Selectie op hittetolerantie hangt positief samen met uiergezondheid en vruchtbaarheid. Er is ook een correlatie met melkproductie, maar die is negatief. Momenteel is de index volgens de onderzoekers alleen nog gebaseerd op melkproductie, maar ze willen dit uitbreiden met andere eigenschappen, zoals celgetal en vruchtbaarheid. 

De hittetolerantie-index is voor alle in Italië geregistreerde stieren al beschikbaar, waarbij een index groter dan 100 een positief effect op hittetolerantie aangeeft.
 

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.