Colmar leeft ook buiten Nederland volop


Frank van der Staak geconcentreerd aan het werk in de ring (foto Els Korsten)
woensdag, 8 juni, 2016

Ik merk dat het EK in Colmar in heel Europa veehouders bezig houdt. Voor mijn werk was ik afgelopen weken in diverse landen en ik sprak veel veehouders die het prachtig vinden dat hun land koeien afvaardigt voor het Europees Kampioenschap. Buitenlandse media berichten volop over het EK en volgen net als Veeteelt de eigen deelnemers op de voet. Het EK in Colmar zorgt echt voor beweging in de melkveehouderij in Europa.

Frank van der Staak, cowfitter en lid van het EK-team

Vanuit de ervaringen drie jaar geleden in Fribourg weten we dat er op de stand bij de koeien tijdens het EK veel belangstelling is. Waar staat de Nederlandse fokkerij, wie kunnen bezoekers benaderen voor meer informatie? Om die vragen te beantwoorden zijn we nu bezig om bij de koeien een informatiehoek in te richten en maken we ansichtkaarten die we kunnen uitdelen met daarop gegevens van de deelnemende fokkers. Natuurlijk is het een select groepje die aanwezig is met koeien in Colmar, maar de hele fokkerijsector van een land profiteert mee. Het onverwachte succes drie jaar geleden van Nederland en de winst van Spanje tijdens de landenwedstrijd betekenden dat fokkers uit andere landen met nieuwe interesse de Nederlandse en Spaanse fokkerij zijn gaan volgen.

Gevoel krijgen met een koe

Ik ben gevraagd door de eigenaren om Bonhill Warsa 89 en Barendonk Emma 220 in de ring voor te brengen. Showen in de ring is niet nieuw voor mij, maar toch ik vind het toch echt vet gaaf om dat nu ook in Colmar te doen. Zenuwachtig word ik daarvan niet, het is vooral de kunst om samen met de koe zo ontspannen mogelijk door de ring te lopen. Emma 220 bracht ik al eerder voor, ik ken haar karakter. Met Warsa heeft de familie Bongers zelf al veel geoefend en ik zal haar tijdens de voorbereidingsweek beter moeten leren kennen. Ik wil een gevoel krijgen met een koe. We moeten een team vormen zodat je in de ring haar beste eigenschappen zo goed mogelijk benadrukt en mindere eigenschappen corrigeert.

Niet zenuwachtig worden

Het belangrijkste is dat je zelf rustig blijft. Niet zenuwachtig worden als de koe iets onverwachts doet. Ik ben tevreden wanneer de koe goed gelopen heeft en ze zich maximaal presenteerde. Natuurlijk wil je niet achteraan eindigen, maar als alles klopte en de koe zich van haar beste kant heeft laten zien, dan kan mijn dag echt niet meer stuk.


0 reacties

Frank van der Staak geconcentreerd aan het werk in de ring (foto Els Korsten)
woensdag, 8 juni, 2016

Ik merk dat het EK in Colmar in heel Europa veehouders bezig houdt. Voor mijn werk was ik afgelopen weken in diverse landen en ik sprak veel veehouders die het prachtig vinden dat hun land koeien afvaardigt voor het Europees Kampioenschap. Buitenlandse media berichten volop over het EK en volgen net als Veeteelt de eigen deelnemers op de voet. Het EK in Colmar zorgt echt voor beweging in de melkveehouderij in Europa.

Frank van der Staak, cowfitter en lid van het EK-team

Vanuit de ervaringen drie jaar geleden in Fribourg weten we dat er op de stand bij de koeien tijdens het EK veel belangstelling is. Waar staat de Nederlandse fokkerij, wie kunnen bezoekers benaderen voor meer informatie? Om die vragen te beantwoorden zijn we nu bezig om bij de koeien een informatiehoek in te richten en maken we ansichtkaarten die we kunnen uitdelen met daarop gegevens van de deelnemende fokkers. Natuurlijk is het een select groepje die aanwezig is met koeien in Colmar, maar de hele fokkerijsector van een land profiteert mee. Het onverwachte succes drie jaar geleden van Nederland en de winst van Spanje tijdens de landenwedstrijd betekenden dat fokkers uit andere landen met nieuwe interesse de Nederlandse en Spaanse fokkerij zijn gaan volgen.

Gevoel krijgen met een koe

Ik ben gevraagd door de eigenaren om Bonhill Warsa 89 en Barendonk Emma 220 in de ring voor te brengen. Showen in de ring is niet nieuw voor mij, maar toch ik vind het toch echt vet gaaf om dat nu ook in Colmar te doen. Zenuwachtig word ik daarvan niet, het is vooral de kunst om samen met de koe zo ontspannen mogelijk door de ring te lopen. Emma 220 bracht ik al eerder voor, ik ken haar karakter. Met Warsa heeft de familie Bongers zelf al veel geoefend en ik zal haar tijdens de voorbereidingsweek beter moeten leren kennen. Ik wil een gevoel krijgen met een koe. We moeten een team vormen zodat je in de ring haar beste eigenschappen zo goed mogelijk benadrukt en mindere eigenschappen corrigeert.

Niet zenuwachtig worden

Het belangrijkste is dat je zelf rustig blijft. Niet zenuwachtig worden als de koe iets onverwachts doet. Ik ben tevreden wanneer de koe goed gelopen heeft en ze zich maximaal presenteerde. Natuurlijk wil je niet achteraan eindigen, maar als alles klopte en de koe zich van haar beste kant heeft laten zien, dan kan mijn dag echt niet meer stuk.

0 reactiesREAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.