maandag, 28 december, 2020 De Belgische zuivelindustrie is blij dat er net voor de kerstdagen een brexit-deal is gesloten. Met een uitvoer van 300 miljoen euro per jaar is het Verenigd Koninkrijk de vierde belangrijkste uitvoerbestemming van de Belgische zuivelindustrie. Bij het niet bereiken van een deal zouden zware heffingen ervoor zorgen dat de zuiveluitvoer vanuit de Europese Unie behoorlijk zal dalen. Opsteker in zwaar Corona-jaar‘De brexit-deal is een welgekomen opsteker voor de zuivelsector in dit zware Corona-jaar met sterk gedaalde zuivelprijzen en aanzienlijk omzet- en margeverlies. Een no-deal konden we er echt niet bij nemen”, aldus Renaat Debergh, afgevaardigd bestuurder van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie. Na Nederland, Frankrijk en Duitsland is het Verenigd Koninkrijk de grootste afnemer van Belgische zuivelproducten. Het betreft vooral kaas, melkdranken, gefermenteerde zuivelproducten en room- en consumptie-ijs. Dubbele volumes RuslandembargoWat betreft de eventuele effecten van een no deal-scenario trekt de Belgische zuivelindustrie lijnen met het Ruslandembargo voor zuivel in 2014. Die boycot trof de Belgische zuivelsector zwaar. De hoeveelheden kaas en boter die de EU uitvoert naar het Verenigd Koninkrijk zijn echter dubbel zo groot als de volumes die destijds door het Ruslandembargo wegvielen. Het verklaart des te meer de opluchting van de Belgische zuivelindustrie na het bereiken van de brexit-deal. 8,9 miljard Nederlandse exportOok LTO geeft in een reactie aan dat de brexit-deal goed is voor de Nederlandse boeren en tuinders. In 2019 bedroeg de landbouwexport naar het Verenigd Koninkrijk maar liefst 8,9 miljard euro, goed voor een derde plek op de Nederlandse exportmarkt. Doordat een harde brexit is voorkomen is er nu al snel 800 miljoen euro per jaar aan belastingkosten te besparen. 1800 pagina tellend akkoordHet akkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk telt 1800 pagina’s waarvan LTO de details nader gaat besturen. Ondanks de brexit-deal zal de agrarische sector wel geconfronteerd worden met zwaardere administratieve en logistieke procedures bij de export naar het Verenigd Koninkrijk. Ook blijft het spannend of alles bij de grens loopt zoals het hoort te lopen waardoor verse producten niet te veel in het transport vertragen.
0 reacties
|
Zuivelindustrie blij met brexit-deal
De Belgische zuivelindustrie is blij dat er net voor de kerstdagen een brexit-deal is gesloten. Met een uitvoer van 300 miljoen euro per jaar is het Verenigd Koninkrijk de vierde belangrijkste uitvoerbestemming van de Belgische zuivelindustrie.
Bij het niet bereiken van een deal zouden zware heffingen ervoor zorgen dat de zuiveluitvoer vanuit de Europese Unie behoorlijk zal dalen.
Opsteker in zwaar Corona-jaar
‘De brexit-deal is een welgekomen opsteker voor de zuivelsector in dit zware Corona-jaar met sterk gedaalde zuivelprijzen en aanzienlijk omzet- en margeverlies. Een no-deal konden we er echt niet bij nemen”, aldus Renaat Debergh, afgevaardigd bestuurder van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie.
Na Nederland, Frankrijk en Duitsland is het Verenigd Koninkrijk de grootste afnemer van Belgische zuivelproducten. Het betreft vooral kaas, melkdranken, gefermenteerde zuivelproducten en room- en consumptie-ijs.
Dubbele volumes Ruslandembargo
Wat betreft de eventuele effecten van een no deal-scenario trekt de Belgische zuivelindustrie lijnen met het Ruslandembargo voor zuivel in 2014. Die boycot trof de Belgische zuivelsector zwaar. De hoeveelheden kaas en boter die de EU uitvoert naar het Verenigd Koninkrijk zijn echter dubbel zo groot als de volumes die destijds door het Ruslandembargo wegvielen. Het verklaart des te meer de opluchting van de Belgische zuivelindustrie na het bereiken van de brexit-deal.
8,9 miljard Nederlandse export
Ook LTO geeft in een reactie aan dat de brexit-deal goed is voor de Nederlandse boeren en tuinders. In 2019 bedroeg de landbouwexport naar het Verenigd Koninkrijk maar liefst 8,9 miljard euro, goed voor een derde plek op de Nederlandse exportmarkt. Doordat een harde brexit is voorkomen is er nu al snel 800 miljoen euro per jaar aan belastingkosten te besparen.
1800 pagina tellend akkoord
Het akkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk telt 1800 pagina’s waarvan LTO de details nader gaat besturen. Ondanks de brexit-deal zal de agrarische sector wel geconfronteerd worden met zwaardere administratieve en logistieke procedures bij de export naar het Verenigd Koninkrijk. Ook blijft het spannend of alles bij de grens loopt zoals het hoort te lopen waardoor verse producten niet te veel in het transport vertragen.
REAGEER