woensdag, 27 april, 2022 Terwijl Nederland in spanning de derogatie afwacht, is het Ierland vorige maand wel gelukt om in Brussel groen licht te krijgen voor derogatie. De eisen daarvoor zijn wel aangescherpt. Zo kan een tussentijdse, negatieve controle op de waterkwaliteit ervoor zorgen dat de stikstofinzet alsnog omlaag zal moeten. Van 250 naar 220 kg bij te hoog nitraatDe Nederlandse landbouwminister Staghouwer waarschuwde 26 april in een Kamerbrief voor de strengere Ierse maatregelen. Maar wat zijn eigenlijk die extra maatregelen voor Ierland? De Ierse derogatie geldt van 2022 tot en met 31 december 2025. Naar verwachting zullen ongeveer 6000 veehouders hiervan gebruikmaken. Zij mogen in plaats van 170 kg stikstof per hectare, 250 kg stikstof per hectare aanwenden. De nieuwe voorwaarde waar Staghouwer op wees is dat al in 2023 de waterkwaliteit zal worden gemeten. Als de situatie rondom de nitraatconcentratie dan is verslechterd, zal de stikstofnorm verlaagd worden naar 220 kg per hectare. Staghouwer gaf in de Kamerbrief aan geen voorstander te zijn van een dergelijke tussentijdse evaluatie, omdat weersomstandigheden de nitraatconcentratie kunnen beïnvloeden. Ook zorgt een tussentijdse evaluatie voor onzekerheid over de looptijd van de derogatie. Aangescherpte eiwitnorm in krachtvoerStaghouwer heeft een punt, maar intussen weten Ierse veehouders wel waar ze aan toe zijn. Strenge eisen kenden ze al, zoals verplichte weidegang, 80 procent grasareaal en 20 keer per jaar de grasgroei in beeld brengen met behulp van een grashoogtemeter. Aangescherpt is de eiwitnorm in het krachtvoer. Het percentage ruw eiwit mag in de periode tussen 15 april en 30 september niet hoger zijn dan 15 (was 16 procent). Ook moet minimaal de helft van alle mest voor 15 juni zijn uitgereden. Herinzaai met klaver verplichtIerse veehouders die deelnemen aan derogatie mogen alleen grasland scheuren tussen 1 maart en 31 mei. Bij herinzaai moet het graszaadmengsel minimaal 1,5 kilo klaver per hectare bevatten. Veel controleDe Europese Commissie geeft in haar voorwaarden verder aan dat er strenge controle plaats zal moeten vinden. De jaarlijkse administratieve controle en veldinspecties zullen verhoogd moeten worden naar 10 procent van de deelnemende bedrijven. Klik hier om de Ierse eisen voor deelname aan derogatie te lezen. Klik hier om de goedkeuring voor derogatie in Ierland te lezen. (beide documenten zijn in het Engels)
0 reacties
|
Wat Ierland wél lukte: derogatie, maar met strenge eisen
Terwijl Nederland in spanning de derogatie afwacht, is het Ierland vorige maand wel gelukt om in Brussel groen licht te krijgen voor derogatie.
De eisen daarvoor zijn wel aangescherpt. Zo kan een tussentijdse, negatieve controle op de waterkwaliteit ervoor zorgen dat de stikstofinzet alsnog omlaag zal moeten.
Van 250 naar 220 kg bij te hoog nitraat
De Nederlandse landbouwminister Staghouwer waarschuwde 26 april in een Kamerbrief voor de strengere Ierse maatregelen. Maar wat zijn eigenlijk die extra maatregelen voor Ierland?
De Ierse derogatie geldt van 2022 tot en met 31 december 2025. Naar verwachting zullen ongeveer 6000 veehouders hiervan gebruikmaken. Zij mogen in plaats van 170 kg stikstof per hectare, 250 kg stikstof per hectare aanwenden. De nieuwe voorwaarde waar Staghouwer op wees is dat al in 2023 de waterkwaliteit zal worden gemeten. Als de situatie rondom de nitraatconcentratie dan is verslechterd, zal de stikstofnorm verlaagd worden naar 220 kg per hectare. Staghouwer gaf in de Kamerbrief aan geen voorstander te zijn van een dergelijke tussentijdse evaluatie, omdat weersomstandigheden de nitraatconcentratie kunnen beïnvloeden. Ook zorgt een tussentijdse evaluatie voor onzekerheid over de looptijd van de derogatie.
Aangescherpte eiwitnorm in krachtvoer
Staghouwer heeft een punt, maar intussen weten Ierse veehouders wel waar ze aan toe zijn. Strenge eisen kenden ze al, zoals verplichte weidegang, 80 procent grasareaal en 20 keer per jaar de grasgroei in beeld brengen met behulp van een grashoogtemeter. Aangescherpt is de eiwitnorm in het krachtvoer. Het percentage ruw eiwit mag in de periode tussen 15 april en 30 september niet hoger zijn dan 15 (was 16 procent). Ook moet minimaal de helft van alle mest voor 15 juni zijn uitgereden.
Herinzaai met klaver verplicht
Ierse veehouders die deelnemen aan derogatie mogen alleen grasland scheuren tussen 1 maart en 31 mei. Bij herinzaai moet het graszaadmengsel minimaal 1,5 kilo klaver per hectare bevatten.
Veel controle
De Europese Commissie geeft in haar voorwaarden verder aan dat er strenge controle plaats zal moeten vinden. De jaarlijkse administratieve controle en veldinspecties zullen verhoogd moeten worden naar 10 procent van de deelnemende bedrijven.
Klik hier om de Ierse eisen voor deelname aan derogatie te lezen.
Klik hier om de goedkeuring voor derogatie in Ierland te lezen.
(beide documenten zijn in het Engels)
REAGEER