Vlees van het rood ras Europees erkend


Het vlees van het rood ras van West-Vlaanderen heeft een Europese erkenning gekregen
dinsdag, 5 november, 2019

Het rundvlees van het rood ras van West-Vlaanderen heeft sinds 4 november 2019 een Europese erkenning als ‘Beschermde Oorsprongsbenaming’ (BOB) op zak. 

Door de erkenning gelden strenge voorwaarden om de benaming ‘vlees van het rood ras van West-Vlaanderen’ te mogen gebruiken. De term is enkel toegelaten voor het vers vlees van vrouwelijke dieren (tussen de 3,5 en de 8 jaar oud) en van ossen (tussen de 2 en de 3,5 jaar oud), die behoren tot het ras ‘rood’ en die gefokt en gekweekt werden in de Belgische provincie West-Vlaanderen.

Eeuwenoude link

In 2012 werd het ‘vlees van het rood ras van West-Vlaanderen’ reeds erkend als Vlaams traditioneel streekproduct. De link tussen het ras ‘rood’ en de provincie West-Vlaanderen is eeuwenoud.

De combinatie van de specifieke raseigenschappen en de geografische eigenschappen van de provincie West-Vlaanderen zorgen voor de karakteristieke vleeseigenschappen. Het geografisch gebied omvat zowel de klimatologische en bodemkundige specificiteiten als de verregaande know-how van de lokale veehouders en de goede stamboekwerking.

Krachtige smaak

De dubbeldoeldieren met een donkere egaalrode haarkleur staan bekend om hun donkerrode vlees met een zeer fijne vezel. Het vlees is licht en fijn vetdooraderd. Het vlees onderscheidt zich door zijn volle, krachtige smaak.
Deze smaak is vooral te danken aan de voeding. De runderen worden hoofdzakelijk gevoerd met gras en graslandproducten uit West-Vlaanderen. 

De runderen die naar de slacht gaan, hebben de tijd gekregen om te groeien en de koeien hebben meerdere kalveren gekregen. Het kalven en zogen draagt bij tot de aanmaak van intramusculaire vetten in het vlees.


0 reacties

Het vlees van het rood ras van West-Vlaanderen heeft een Europese erkenning gekregen
dinsdag, 5 november, 2019

Het rundvlees van het rood ras van West-Vlaanderen heeft sinds 4 november 2019 een Europese erkenning als ‘Beschermde Oorsprongsbenaming’ (BOB) op zak. 

Door de erkenning gelden strenge voorwaarden om de benaming ‘vlees van het rood ras van West-Vlaanderen’ te mogen gebruiken. De term is enkel toegelaten voor het vers vlees van vrouwelijke dieren (tussen de 3,5 en de 8 jaar oud) en van ossen (tussen de 2 en de 3,5 jaar oud), die behoren tot het ras ‘rood’ en die gefokt en gekweekt werden in de Belgische provincie West-Vlaanderen.

Eeuwenoude link

In 2012 werd het ‘vlees van het rood ras van West-Vlaanderen’ reeds erkend als Vlaams traditioneel streekproduct. De link tussen het ras ‘rood’ en de provincie West-Vlaanderen is eeuwenoud.

De combinatie van de specifieke raseigenschappen en de geografische eigenschappen van de provincie West-Vlaanderen zorgen voor de karakteristieke vleeseigenschappen. Het geografisch gebied omvat zowel de klimatologische en bodemkundige specificiteiten als de verregaande know-how van de lokale veehouders en de goede stamboekwerking.

Krachtige smaak

De dubbeldoeldieren met een donkere egaalrode haarkleur staan bekend om hun donkerrode vlees met een zeer fijne vezel. Het vlees is licht en fijn vetdooraderd. Het vlees onderscheidt zich door zijn volle, krachtige smaak.
Deze smaak is vooral te danken aan de voeding. De runderen worden hoofdzakelijk gevoerd met gras en graslandproducten uit West-Vlaanderen. 

De runderen die naar de slacht gaan, hebben de tijd gekregen om te groeien en de koeien hebben meerdere kalveren gekregen. Het kalven en zogen draagt bij tot de aanmaak van intramusculaire vetten in het vlees.

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.