Kritieke melkprijs biobedrijven gestegen door extensivering


De kritieke melkrijs op biologische bedrijven is gemiddeld 52 cent
vrijdag, 13 november, 2020

Waar op gangbare bedrijven de kritieke melkprijs daalde in de eerste jaren na het einde van de melkquotering, is deze op biologische bedrijven juist gestegen.

Dit blijkt uit een analyse van Wageningen Economic Research op basis van cijfers uit het Bedrijveninformatienet. De kritieke melkprijs is de melkprijs die een veehouder minimaal nodig heeft om aan alle financiële verplichtingen te voldoen.

Extra grond, extra kosten

Ondanks een forsere schaalvergroting, uitgedrukt in totale melkproductie, steeg in de periode 2014 tot en met 2018 op biobedrijven de kritieke melkprijs terwijl deze op gangbare bedrijven daalde. Volgens onderzoeker Alfons Beldman wordt dit met name veroorzaakt door extensivering. ‘De extra grond leidt tot extra vaste kosten. Bovendien is de melkproductie per koe op biologische bedrijven minder sterk gestegen dan op de gangbare bedrijven waardoor meer koeien nodig zijn om de grotere bedrijfsproductie te realiseren. Ook dat brengt extra kosten met zich mee’, legt hij uit.

Biobedrijven minder kwetsbaar

In de perioden 2014 tot en met 2018 was de gemiddelde biologische melkprijs 50 cent. ‘Bij deze melkprijs kan ongeveer de helft van de bedrijven op lange termijn aan alle verplichtingen voldoen. De lange termijn kritieke melkprijs is op een gemiddeld biologisch bedrijf 52 cent’, vertelt Beldman. ‘Als je deze cijfers afzet tegen de cijfers van gangbare bedrijven, zijn biologische bedrijven minder kwetsbaar voor melkprijsschommelingen.’

Grotere bedrijfsverschillen

Hans Scholte, sectorleider melkveehouderij bij Flynth adviseurs en accountants, herkent de trends maar wijst er ook op dat in zijn klantenkring de verschillen in kritieke melkprijs tussen biologische bedrijven groter zijn dan tussen gangbare bedrijven. ‘Deze grote verschillen worden met name veroorzaakt door verschillen in voerkosten. Als biologische veehouders er niet in slagen om de ruwvoerproductie en melkproductie per koe op een redelijk niveau te houden, blijft er weinig marge over’, constateert hij.

 


0 reacties

De kritieke melkrijs op biologische bedrijven is gemiddeld 52 cent
vrijdag, 13 november, 2020

Waar op gangbare bedrijven de kritieke melkprijs daalde in de eerste jaren na het einde van de melkquotering, is deze op biologische bedrijven juist gestegen.

Dit blijkt uit een analyse van Wageningen Economic Research op basis van cijfers uit het Bedrijveninformatienet. De kritieke melkprijs is de melkprijs die een veehouder minimaal nodig heeft om aan alle financiële verplichtingen te voldoen.

Extra grond, extra kosten

Ondanks een forsere schaalvergroting, uitgedrukt in totale melkproductie, steeg in de periode 2014 tot en met 2018 op biobedrijven de kritieke melkprijs terwijl deze op gangbare bedrijven daalde. Volgens onderzoeker Alfons Beldman wordt dit met name veroorzaakt door extensivering. ‘De extra grond leidt tot extra vaste kosten. Bovendien is de melkproductie per koe op biologische bedrijven minder sterk gestegen dan op de gangbare bedrijven waardoor meer koeien nodig zijn om de grotere bedrijfsproductie te realiseren. Ook dat brengt extra kosten met zich mee’, legt hij uit.

Biobedrijven minder kwetsbaar

In de perioden 2014 tot en met 2018 was de gemiddelde biologische melkprijs 50 cent. ‘Bij deze melkprijs kan ongeveer de helft van de bedrijven op lange termijn aan alle verplichtingen voldoen. De lange termijn kritieke melkprijs is op een gemiddeld biologisch bedrijf 52 cent’, vertelt Beldman. ‘Als je deze cijfers afzet tegen de cijfers van gangbare bedrijven, zijn biologische bedrijven minder kwetsbaar voor melkprijsschommelingen.’

Grotere bedrijfsverschillen

Hans Scholte, sectorleider melkveehouderij bij Flynth adviseurs en accountants, herkent de trends maar wijst er ook op dat in zijn klantenkring de verschillen in kritieke melkprijs tussen biologische bedrijven groter zijn dan tussen gangbare bedrijven. ‘Deze grote verschillen worden met name veroorzaakt door verschillen in voerkosten. Als biologische veehouders er niet in slagen om de ruwvoerproductie en melkproductie per koe op een redelijk niveau te houden, blijft er weinig marge over’, constateert hij.

 

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.