Heijdra, A-Ware en Albert Heijn starten rundvleesketen


Zeventig procent van de melkkoeien die veehouders afvoeren is geschikt om af te mesten
donderdag, 23 juli, 2020

Heijdra Vleesvee, Royal A-ware en supermarktketen Albert Heijn slaan de handen ineen om samen een gesloten rundvleesketen in de markt te zetten.

Het vlees is afkomstig van afgemolken koeien van bedrijven die nu al melk leveren aan Albert Heijn via het klimaatneutrale programma ‘Beter voor Koe, Natuur en Boer’ van zuivelonderneming A-ware.

Om deze duurzame melk te mogen leveren moeten de melkveehouders aan extra voorwaarden voldoen. De melkveebedrijven krijgen daarvoor een meerprijs in de vorm van een toeslag per kilo melk. Zo'n 300 Nederlandse melkveebedrijven nemen aan dit A-Ware programma deel, goed voor 7000 uitstootkoeien op jaarbasis.

Zeventig procent uitstootkoeien geschikt

'Zo'n zes jaar terug werd Heijdra Vleesvee - gespecialisserd in het afmesten van vleesvee - benaderd in het kader van een verduurzaming van de melkveehouderij,' vertelt Anita Heijdra. 'De test met het afmesten van afgemolken melkkoeien bleek positief.'

Al waren er ook enige kanttekeningen. Anita Heijdra: 'Slechts 70% van de uitstootkoeien is geschikt om af te mesten, 30 % bezit niet de juiste kenmerken om door te groeien. Om het hogere gewicht te kunnen dragen en kwaliteitsvol lendevlees te kunnen produceren zijn goed beenwerk en een brede rug twee belangrijke parameters. Verder bleek het lastig om in aantal voldoende uitstootkoeien te kunnen vinden.'

Extra afmestbedrijven gezocht

Afmesten is een vak apart. Bovendien is het huidige systeem van fosfaatrechten niet van toepassing voor afmestbedrijven. 'We zijn nog zoekende naar extra afmestbedrijven maar niets staat een landelijke uitrol eigenlijk in de weg', aldus Anita Heijdra. 'Zowel de melkveehouder als de afmestbedrijven zullen er een flinke meerprijs voor krijgen. Dat helpt om een constante vleesstroom met een constante kwaliteit te bereiken. En dat is weer van belang voor de supermarktketen.'

Consumententest najaar

Het vlees uit de gesloten vleesketen zal naar verluidt in het najaar beschikbaar zijn in een aantal Albert Heijn-winkels. Het is dan aan de consument om te bepalen of zij de smaak van dit vlees onderscheidend en lekker vinden en bereid zijn te kiezen voor een puur Nederlands product.


0 reacties

Zeventig procent van de melkkoeien die veehouders afvoeren is geschikt om af te mesten
donderdag, 23 juli, 2020

Heijdra Vleesvee, Royal A-ware en supermarktketen Albert Heijn slaan de handen ineen om samen een gesloten rundvleesketen in de markt te zetten.

Het vlees is afkomstig van afgemolken koeien van bedrijven die nu al melk leveren aan Albert Heijn via het klimaatneutrale programma ‘Beter voor Koe, Natuur en Boer’ van zuivelonderneming A-ware.

Om deze duurzame melk te mogen leveren moeten de melkveehouders aan extra voorwaarden voldoen. De melkveebedrijven krijgen daarvoor een meerprijs in de vorm van een toeslag per kilo melk. Zo'n 300 Nederlandse melkveebedrijven nemen aan dit A-Ware programma deel, goed voor 7000 uitstootkoeien op jaarbasis.

Zeventig procent uitstootkoeien geschikt

'Zo'n zes jaar terug werd Heijdra Vleesvee - gespecialisserd in het afmesten van vleesvee - benaderd in het kader van een verduurzaming van de melkveehouderij,' vertelt Anita Heijdra. 'De test met het afmesten van afgemolken melkkoeien bleek positief.'

Al waren er ook enige kanttekeningen. Anita Heijdra: 'Slechts 70% van de uitstootkoeien is geschikt om af te mesten, 30 % bezit niet de juiste kenmerken om door te groeien. Om het hogere gewicht te kunnen dragen en kwaliteitsvol lendevlees te kunnen produceren zijn goed beenwerk en een brede rug twee belangrijke parameters. Verder bleek het lastig om in aantal voldoende uitstootkoeien te kunnen vinden.'

Extra afmestbedrijven gezocht

Afmesten is een vak apart. Bovendien is het huidige systeem van fosfaatrechten niet van toepassing voor afmestbedrijven. 'We zijn nog zoekende naar extra afmestbedrijven maar niets staat een landelijke uitrol eigenlijk in de weg', aldus Anita Heijdra. 'Zowel de melkveehouder als de afmestbedrijven zullen er een flinke meerprijs voor krijgen. Dat helpt om een constante vleesstroom met een constante kwaliteit te bereiken. En dat is weer van belang voor de supermarktketen.'

Consumententest najaar

Het vlees uit de gesloten vleesketen zal naar verluidt in het najaar beschikbaar zijn in een aantal Albert Heijn-winkels. Het is dan aan de consument om te bepalen of zij de smaak van dit vlees onderscheidend en lekker vinden en bereid zijn te kiezen voor een puur Nederlands product.

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.