Vet voeren mag weer, monitoring blijft


Het voeren van vet werd sinds 1 november 2017 ontmoedigd
donderdag, 19 april, 2018

Vanaf morgen, 20 april, beëindigt de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) de maatregelen rondom het voeren van pensbestendige vetten.

Samen met de overkoepelende veevoederorganisatie Nevedi ontmoedigde NZO afgelopen winter melkveehouders om gefractioneerde vetten aan koeien te voeren. Dit beleid werd ingevoerd om kwaliteitsproblemen bij de kaasproductie te voorkomen.

Maximale grens voor vetzuur C16:0

Cono kaasmakers verbood haar leveranciers zelfs om pensbestendige vetten te voeren. Zo ver ging NZO niet. Sinds 1 november wordt de afgeleverde melk van alle melkveebedrijven onderzocht op vier vetzuren: C14:0, C16:0, C18:0 en C18:1. Vooral bij een structurele hoge waarde aan C16:0  – NZO hanteert een grens van 32 procent – kregen melkveehouders de waarschuwing om samen met de voervertegenwoordiger te kijken of het rantsoen aangepast kon worden. NZO meldt dat de monitoring blijft om te kijken of de grens van 32 procent aan C16:0 landelijk niet wordt overschreden.

Weidegang gunstig voor vetzuursamenstelling

Het loslaten van de maatregelen heeft ook te maken met het seizoen; melk van weidende koeien bevat een gunstigere verhouding aan melkvetzuren dan melk van koeien die een winterrantsoen krijgen.

Verkoop ingestort

Pensbestendige vetten werden vorig jaar veelvuldig gevoerd om de melk- en vetproductie per koe te verhogen. Voordat het ontmoedigingsbeleid van kracht ging, voerde naar schatting ongeveer 30 procent van de melkveehouders een vorm van pensbestendige vetten. Bergafat was een van deze producten. Jan Pool van Speerstra Ingrediënts meldt dat de Nederlandse verkoop van Bergafat was ingestort. ‘Of deze verkoop helemaal terugkomt, is de vraag omdat de melkprijs momenteel ook niet helemaal meewerkt. We merkten afgelopen periode wel meer vraag vanuit België en Duitsland. In deze landen ging de verkoop gewoon door.’  


0 reacties

Het voeren van vet werd sinds 1 november 2017 ontmoedigd
donderdag, 19 april, 2018

Vanaf morgen, 20 april, beëindigt de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) de maatregelen rondom het voeren van pensbestendige vetten.

Samen met de overkoepelende veevoederorganisatie Nevedi ontmoedigde NZO afgelopen winter melkveehouders om gefractioneerde vetten aan koeien te voeren. Dit beleid werd ingevoerd om kwaliteitsproblemen bij de kaasproductie te voorkomen.

Maximale grens voor vetzuur C16:0

Cono kaasmakers verbood haar leveranciers zelfs om pensbestendige vetten te voeren. Zo ver ging NZO niet. Sinds 1 november wordt de afgeleverde melk van alle melkveebedrijven onderzocht op vier vetzuren: C14:0, C16:0, C18:0 en C18:1. Vooral bij een structurele hoge waarde aan C16:0  – NZO hanteert een grens van 32 procent – kregen melkveehouders de waarschuwing om samen met de voervertegenwoordiger te kijken of het rantsoen aangepast kon worden. NZO meldt dat de monitoring blijft om te kijken of de grens van 32 procent aan C16:0 landelijk niet wordt overschreden.

Weidegang gunstig voor vetzuursamenstelling

Het loslaten van de maatregelen heeft ook te maken met het seizoen; melk van weidende koeien bevat een gunstigere verhouding aan melkvetzuren dan melk van koeien die een winterrantsoen krijgen.

Verkoop ingestort

Pensbestendige vetten werden vorig jaar veelvuldig gevoerd om de melk- en vetproductie per koe te verhogen. Voordat het ontmoedigingsbeleid van kracht ging, voerde naar schatting ongeveer 30 procent van de melkveehouders een vorm van pensbestendige vetten. Bergafat was een van deze producten. Jan Pool van Speerstra Ingrediënts meldt dat de Nederlandse verkoop van Bergafat was ingestort. ‘Of deze verkoop helemaal terugkomt, is de vraag omdat de melkprijs momenteel ook niet helemaal meewerkt. We merkten afgelopen periode wel meer vraag vanuit België en Duitsland. In deze landen ging de verkoop gewoon door.’  

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.