Shredlagemais lijkt positief voor koegezondheid


Shredlage gehakselde mais (rechts) kent een grovere structuur dan conventioneel gehakselde mais (links)
dinsdag, 17 januari, 2017

Dairy Academy Oenkerk is gestart met een praktijkonderzoek naar de gezondheids- en productie-effecten van conventioneel en shredlage gehakselde mais.

Voor het onderzoek werd dit jaar vanaf hetzelfde maisperceel geoogst met een shredlage- en met een conventionele hakselaar. De mais werd vervolgens in twee kuilen ingekuild, waarvan nu twee groepen koeien worden gevoerd.

Positieve gebruikerservaringen

Dairy Academy Oenkerk startte het onderzoek, omdat er al wel enkele positieve gebruikerservaringen met shredlage gehakselde mais in Nederland zijn, maar dat er geen onderzoek gedaan is naar het effect van shredlagemais toegepast in Nederlandse rantsoenen. Zo wordt er in de VS volop shredlagemais gevoerd, maar daar bestaat het rantsoen dan ook voornamelijk uit mais. In Nederland bestaat het merendeel van het ruwvoer meestal uit grassilage.

Effect op pensgezondheid

Bij shredlage hakselen hebben de gehakselde maisdelen een lengte van 21 tot 26 millimeter, dat is grover dan conventioneel gehakselde mais met een lengte van 6 tot 12 millimeter.

Door de langere vezels bij shredlage hakselen blijft de structuur (pensprik) beter behouden. ‘We verwachten een positief effect op de pensgezondheid en als gevolg daarvan mogelijk op de melkvetproductie’, meldt innovatiemanager bij ForFarmers Bertho Boswerger. Vanuit ForFarmers is Boswerger betrokken bij het onderzoek op de Dairy Academy.

In het onderzoek is veel aandacht besteed aan het inkuilen van shredlagemais. ‘Er gaat minder mais in een kuub. Dat betekent dat er vaker gereden moet worden, wat meer kost, en daarnaast is er meer risico op broei.’

Maisspecial in Veeteelt

De eerste resultaten uit het onderzoek worden naar verwachting in maart gepubliceerd. Lees meer over het onderzoek in de maisspecial in het eerste januarinummer van Veeteelt.


0 reacties

Shredlage gehakselde mais (rechts) kent een grovere structuur dan conventioneel gehakselde mais (links)
dinsdag, 17 januari, 2017

Dairy Academy Oenkerk is gestart met een praktijkonderzoek naar de gezondheids- en productie-effecten van conventioneel en shredlage gehakselde mais.

Voor het onderzoek werd dit jaar vanaf hetzelfde maisperceel geoogst met een shredlage- en met een conventionele hakselaar. De mais werd vervolgens in twee kuilen ingekuild, waarvan nu twee groepen koeien worden gevoerd.

Positieve gebruikerservaringen

Dairy Academy Oenkerk startte het onderzoek, omdat er al wel enkele positieve gebruikerservaringen met shredlage gehakselde mais in Nederland zijn, maar dat er geen onderzoek gedaan is naar het effect van shredlagemais toegepast in Nederlandse rantsoenen. Zo wordt er in de VS volop shredlagemais gevoerd, maar daar bestaat het rantsoen dan ook voornamelijk uit mais. In Nederland bestaat het merendeel van het ruwvoer meestal uit grassilage.

Effect op pensgezondheid

Bij shredlage hakselen hebben de gehakselde maisdelen een lengte van 21 tot 26 millimeter, dat is grover dan conventioneel gehakselde mais met een lengte van 6 tot 12 millimeter.

Door de langere vezels bij shredlage hakselen blijft de structuur (pensprik) beter behouden. ‘We verwachten een positief effect op de pensgezondheid en als gevolg daarvan mogelijk op de melkvetproductie’, meldt innovatiemanager bij ForFarmers Bertho Boswerger. Vanuit ForFarmers is Boswerger betrokken bij het onderzoek op de Dairy Academy.

In het onderzoek is veel aandacht besteed aan het inkuilen van shredlagemais. ‘Er gaat minder mais in een kuub. Dat betekent dat er vaker gereden moet worden, wat meer kost, en daarnaast is er meer risico op broei.’

Maisspecial in Veeteelt

De eerste resultaten uit het onderzoek worden naar verwachting in maart gepubliceerd. Lees meer over het onderzoek in de maisspecial in het eerste januarinummer van Veeteelt.

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.