Risico pensverzuring groter als snijmais langer in kuil zit


De afbraaksnelheid van zetmeel neemt toe naarmate snijmais langer in de kuil zit
woensdag, 19 maart, 2014

De verteringssnelheid van zetmeel in maiskuilen neemt aanzienlijk toe naarmate de mais langer in de kuil zit. Hierdoor wordt het risico op pensverzuring groter.

Dat concluderen veevoerproducenten ForFarmers Hendrix en Nutreco op basis van recent eigen onderzoek. De afbraaksnelheid van zetmeel neemt toe naarmate snijmais langer in de kuil zit. Het aandeel snelle koolhydraten kan oplopen tot 35 procent.

De verteringssnelheid verandert volgens de onderzoekers het snelst in het eerste halfjaar en vlakt daarna af. Door deze veranderingen neemt het risico op pensverzuring toe. Dit effect is sterker naarmate het drogestofgehalte van de maiskuil hoger is.

Lagere rantsoenefficiëntie

Pensverzuring heeft naast verminderde gezondheid ook een minder goede benutting van het voer tot gevolg, aldus Forfarmers Hendrix. Volgens Robert Meijer, productmanager melkvee, leidt subklinische pensverzuring al gauw tot een 0,1 lagere rantsoenefficiëntie. 'Dat komt overeen met 2 kilo minder melk per koe per dag uit dezelfde hoeveelheid voer. Bij een bedrijf met honderd koeien gaat dat om 25.000 euro per jaar.'

ForFarmers Hendrix speelt naar eigen zeggen pro-actief in op de veranderende eigenschappen van mais met het Feed2Milk-rantsoenberekeningsprogramma. Meijer: 'Op basis hiervan kan vroegtijdig het rantsoen worden bijgestuurd, zodat pensverzuring wordt voorkomen.'

 


0 reacties

De afbraaksnelheid van zetmeel neemt toe naarmate snijmais langer in de kuil zit
woensdag, 19 maart, 2014

De verteringssnelheid van zetmeel in maiskuilen neemt aanzienlijk toe naarmate de mais langer in de kuil zit. Hierdoor wordt het risico op pensverzuring groter.

Dat concluderen veevoerproducenten ForFarmers Hendrix en Nutreco op basis van recent eigen onderzoek. De afbraaksnelheid van zetmeel neemt toe naarmate snijmais langer in de kuil zit. Het aandeel snelle koolhydraten kan oplopen tot 35 procent.

De verteringssnelheid verandert volgens de onderzoekers het snelst in het eerste halfjaar en vlakt daarna af. Door deze veranderingen neemt het risico op pensverzuring toe. Dit effect is sterker naarmate het drogestofgehalte van de maiskuil hoger is.

Lagere rantsoenefficiëntie

Pensverzuring heeft naast verminderde gezondheid ook een minder goede benutting van het voer tot gevolg, aldus Forfarmers Hendrix. Volgens Robert Meijer, productmanager melkvee, leidt subklinische pensverzuring al gauw tot een 0,1 lagere rantsoenefficiëntie. 'Dat komt overeen met 2 kilo minder melk per koe per dag uit dezelfde hoeveelheid voer. Bij een bedrijf met honderd koeien gaat dat om 25.000 euro per jaar.'

ForFarmers Hendrix speelt naar eigen zeggen pro-actief in op de veranderende eigenschappen van mais met het Feed2Milk-rantsoenberekeningsprogramma. Meijer: 'Op basis hiervan kan vroegtijdig het rantsoen worden bijgestuurd, zodat pensverzuring wordt voorkomen.'

 

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.